InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Investitii pentru o crestere economica durabila si pentru locuri de munca: dezvoltarea si buna guvernanta

08.09.2014
 

Rolul esential al noii politici de coeziune a UE in promovarea cresterii economice si in crearea de locuri de munca in regiunile si in orasele Europei se afla in centrul dezbaterilor la nivel inalt in cadrul celui de-al saselea Forum privind coeziunea, care urmeaza sa se desfasoare la Bruxelles, in 8 si 9 septembrie 2014. Politica de coeziune este in prezent principalul instrument de investitii al UE prin care se urmareste reducerea decalajelor economice si sociale intre regiunile europene, sporirea competitivitatii acestora si realizarea obiectivelor generale ale strategiei Europa 2020.

Cu un buget total de aproximativ 352 miliarde EUR pentru perioada financiara 2014-2020, politica de coeziune va juca un rol vital in domenii esentiale pentru cresterea economica sustenabila pe termen lung, cum ar fi inovarea, sprijinirea IMM-urilor, imbunatatirea calificarilor profesionale, incluziunea sociala si energia. Organizat o data la trei ani, Forumul privind coeziunea reuneste factori de decizie la nivel inalt si actori politici din statele membre ale UE pentru a evalua succesul politicii de coeziune in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor acesteia. Forumul survine intr-un moment vital: acela in care acordurile de parteneriat si programele operationale sunt convenite. Tema editiei din acest an este "Investitii pentru locuri de munca si crestere economica: promovarea dezvoltarii si a bunei guvernante in regiunile si in orasele UE".

La lansarea evenimentului, alaturi de comisarul pentru politica regionala, domnul Johannes Hahn, vor fi prezenti Laimdota Straujuma, prim-ministrul Letoniei, si Sandro Gozi, reprezentantul presedintiei Consiliului UE si ministru italian al afacerilor europene. De asemenea, la forum vor participa José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Martin Schulz, Presedintele Parlamentului European, Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, Michel Lebrun, presedintele Comitetului Regiunilor, Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil de afacerile economice si monetare si de moneda euro, precum si A. Michael Spence, laureat al premiului Nobel pentru stiinte economice.

Inaintea evenimentului, comisarul Hahn a declarat: "Politica de coeziune este principala politica de investitii a UE. Scopul ei initial, acela de a sprijini regiunile mai sarace ale Europei, s-a extins, deci in niciun caz nu a fost abandonat. Reformele noastre, reflectate in acordurile de parteneriat si in programele operationale, inlesnesc politica de investitii in economia reala din Europa pentru a se atinge obiectivele generale ale UE: nivel inalt de ocupare a fortei de munca, securitatea energetica, un mediu curat si crestere durabila. Este incurajator sa vedem planuri de investitii din partea statelor membre care, in perioada 2014-2020, vor fi directionate mai mult catre stimularea inovarii, sprijinirea IMM-urilor, crearea de locuri de munca si promovarea cresterii economice ecologice si a competitivitatii in regiunile noastre. Putem si trebuie sa raspundem provocarilor cu care se confrunta tarile si cetatenii nostri, in special in aceasta perioada economica dificila. In acest scop, Forumul privind coeziunea este o oportunitate ideala pentru reprezentantii de la nivel national, regional si local, precum si pentru alti factori interesati, de a face schimb de idei cu privire la prioritatile si nevoile viitoare."

In cursul evenimentului se va dezbate un alt element esential: nevoia de buna guvernanta - atat in ceea ce priveste o administrare mai eficienta si mai transparenta, cat si elaborarea unor politici macro‑economice solide. Potrivit celui de-al saselea raport privind coeziunea, publicat in iulie 2014, statele membre planifica, in cadrul acordurilor lor de parteneriat, o crestere cu 70 % a investitiilor pentru a imbunatati capacitatea institutionala a autoritatilor publice, reflectand importanta crescanda a modernizarii administrative, pentru a asigura utilizarea eficienta a resurselor publice.

O evaluare preliminara bazata pe acordurile de parteneriat - 16 din 28 fiind adoptate - releva unele tendinte incurajatoare ale investitiilor UE planificate in cadrul politicii de coeziune pentru a sprijini inovarea si intreprinderile mici, precum si o crestere a utilizarii instrumentelor financiare. Foarte important, se estimeaza ca investitiile in eficienta energetica si in energiile regenerabile vor depasi 38 miliarde EUR - ceea ce reprezinta mai mult decat dublul sumei investite in economia cu emisii reduse de carbon in perioada 2007-2013.

 

Sursa:CE