InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Intreprinderile din UE trebuie sa isi dezvolte investitiile in cercetare si dezvoltare pentru a ramane competitive la nivel mondial

05.12.2014
 

In ciuda mediului economic nefavorabil, investitiile in cercetare si dezvoltare ale societatilor cu sediul in UE au crescut cu 2,6 % in 2013, dar aceasta crestere a fost inferioara celei inregistrate in anul anterior (6,8 %) si mediei mondiale pe 2013 (4,9 %), precum si ratei atinse de societatile cu sediul in SUA (5 %) si Japonia (5,5 %).

Aceste rezultate sunt publicate astazi de Comisia Europeana in Tabloul de bord al UE privind investitiile realizate de sectorul industrial in cercetare si dezvoltare ("EU Industrial R&D Investment Scoreboard"), care are la baza o analiza a celor mai importante 2500 de societati din toata lumea, reprezentand aproximativ 90 % din totalul cheltuielilor in domeniul cercetarii efectuate de intreprinderi. Datele arata ca societatile cu sediul in UE (633) au investit 162,4 miliarde EUR in 2013, pe cand societatile cu sediul in SUA (804) au investit 193,7 miliarde EUR, iar cele cu sediul in Japonia (387) au investit 85,6 miliarde EUR.

 

Principalele societati si sectoare care investesc in cercetare si dezvoltare

Pentru al doilea an consecutiv, constructorul european de automobile Volkswagen se situeaza pe primul loc in clasamentul mondial, cu un total de 11,7 miliarde EUR investiti in cercetare si dezvoltare (o crestere de 23,4 %). Cel de-al doilea si cel de-al treilea loc in clasament sunt ocupate de Samsung (Coreea de Sud) si de Microsoft (SUA).

Sectorul automobilelor, in care investitiile au continuat sa creasca cu 6,2 %, reprezinta un sfert din totalul investitiilor in cercetare si dezvoltare efectuate de societatile incluse in tabloul de bord al UE. Pe de alta parte, sectoarele de inalta tehnologie, cum ar fi produsele farmaceutice sau tehnologiile si echipamentele hardware au inregistrat o crestere mai slaba si au contribuit la reducerea mediei globale a investitiilor in cercetare si dezvoltare din Europa.

Ocuparea fortei de munca

Societatile incluse in tabloul de bord au avut, la nivel mondial, 48 de milioane de angajati in 2013. In ultimii 8 ani (2005-2013), societatile cu sediul in UE si-au marit numarul de angajati cu 18,2 %, primele in acest sens fiind sectoarele cu o intensitate mai mare a activitatilor de cercetare si dezvoltare. Aceasta tendinta este in continuare puternica, in ciuda inregistrarii, anul trecut, a unei mici scaderi a numarului de angajati ai intreprinderilor din UE (0,6 %).

Tendinte

In ceea ce priveste societatile cu sediul in UE, 97 % din totalul investitiilor in cercetare si dezvoltare au fost facute de societati situate in 10 tari. Cele mai bune rate globale apartin societatilor cu sediul intr-una din urmatoarele trei tari: Germania, Franta si Regatul Unit, care insumeaza peste doua treimi din total. In Germania si in Regatul Unit, investitiile efectuate de societati au continuat sa creasca peste medie (5,9 % si, respectiv, 5,2 %), in timp ce societatile franceze au inregistrat o scadere a investitiilor in cercetare si dezvoltare (-3,4 %).

Diminuarea investitiilor in cateva mari societati din UE a afectat, in special, rata investitiilor in cercetare si dezvoltare din tarile respective. Este cazul Nokia (-17,1 %) sau al STMicroelectronics (- 19,2 %), care au avut un impact semnificativ asupra ratei globale a investitiilor din Finlanda (-11,6 %) si din Tarile de Jos (-0,1 %), doua dintre primele zece tari din Europa.

Pe de alta parte, unele societati incluse in tabloul de bord au inregistrat o crestere peste media mondiala a investitiilor lor in cercetare si dezvoltare. Este vorba de societati cu sediul in urmatoarele state din UE: Irlanda (13,6 %) si Italia (6,4 %). De asemenea, nivelul din Spania (4,4 %) depaseste media europeana.

Context

Tabloul de bord al UE privind investitiile realizate de sectorul industrial in cercetare si dezvoltare este publicat anual de Comisia Europeana (DG Cercetare si Inovare si DG Centrul Comun de Cercetare). Tabloul de bord pentru 2014 are la baza un esantion de 2 500 de societati. In cadrul studiului,au fost analizati principalii indicatori economici si privind cercetarea si dezvoltarea ai societatilor, indicatori care corespund ultimelor situatii financiare facute publice de catre societati. Tabloul de bord masoara valoarea totala a investitiilor globale ale acestora in cercetare si dezvoltare, finantate cu fonduri proprii, indiferent de locul in care se desfasoara cercetarea si dezvoltarea relevante. El ia in considerare societati care au investit, in 2013, peste 15,5 milioane EUR in cercetare si dezvoltare si care isi au sediul in UE (633), in SUA (804), in Japonia (387) si in alte tari (676), inclusiv in China (199), Taiwan (104), Coreea de Sud (80) si Elvetia (62). Datorita istoricului de care dispune tabloul de bord in baza sa de date care, incepand din 2003, contine informatii cu privire la principalele societati care investesc in cercetare si dezvoltare, comportamentul si performanta companiilor pot fi analizate pe perioade mai lungi de timp.

Ancheta UE privind tendintele inregistrate de investitiile industriale in cercetare si dezvoltare in 2014 ("EU Survey on Industrial R&D Investment Trends") are la baza un esantion extins care include cei mai mari 1000 de investitori in cercetare si dezvoltare care isi au sediul in UE.