InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Intensificarea luptei impotriva saraciei si excluziunii sociale

17.12.2010, sursa: Comisia Europeana
 

O nouă strategie pentru a ajuta 20 de milioane de oameni să depăşească obstacolul sărăciei

In UE, numărul persoanelor ameninţate de sărăcie depăşeşte 80 de milioane. Situaţia s-a inrăutăţit odată cu criza economică, cei mai vulnerabili fiind şi cei mai afectaţi. Obiectivele prevăzute de Strategia 2020 nu pot fi atinse decat printr-o mobilizare neintarziată a eforturilor.

Platforma europeană impotriva sărăciei şi excluziunii sociale va incuraja noi modalităţi de lucru şi va ajuta guvernele şi alţi factori implicaţi să identifice metode inovatoare mai eficiente de stopare a acestui fenomen.

Deşi combaterea sărăciei este, in principiu, sarcina statelor membre, obiectivele şi abordările la nivel european au contribuit la elaborarea unor politici naţionale mai adecvate in domenii precum lupta impotriva sărăciei in randul copiilor şi soluţionarea problemei persoanelor fără adăpost.

Comisia doreşte in prezent să promoveze inovarea in cadrul politicii sociale, folosind proiecte de mică anvergură pentru a evalua politici sau reforme potenţiale. Scopul este ca fiecare ţară a UE să inveţe din experienţa celorlalte şi să işi adapteze politicile sociale pentru a obţine rezultate cat mai bune.

In anii următori, cu precădere in perioada 2011-2012, vor fi propuse o serie de iniţiative vizand, printre altele, coordonarea politicii de voluntariat şi a schimbului de informaţii, elaborarea unei noi legislaţii şi finanţarea proiectelor. Vor fi iniţiate acţiuni in folosul celor mai ameninţate categorii ale populaţiei (tineri, persoane cu handicap şi grupuri minoritare cum sunt rromii).

Combaterea sărăciei nu implică neapărat cheltuieli mai mari. Va fi esenţial ca reformele să se orienteze către o mai mare eficienţă. De asemenea, acordarea unei atenţii deosebite inovării şi experimentelor sociale ar putea ajuta UE şi statele membre să identifice zonele in care resursele pot avea cel mai mare impact.

Aceste iniţiative marchează inceputul unei noi etape pentru politicile europene de incluziune socială, cu atat mai mult cu cat vin in completarea acţiunilor organizate cu ocazia celebrării, in 2010, a Anului european impotriva sărăciei şi excluziunii.

Campania a mobilizat toate palierele societăţii şi a contribuit la menţinerea eradicării sărăciei pe lista de priorităţi a agendei politice, cu peste 700 de proiecte derulate in 29 de ţări.