InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Intensificarea eforturilor UE in domeniul inovarii

28.03.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Majoritatea ţărilor UE continuă să obţină rezultate bune in materie de inovare. Insă, potrivit tabloului anual de bord privind cercetarea şi inovarea , există ţări care nu fac eforturi suficiente şi incep să rămană in urmă.

Tabloul de bord reprezintă o modalitate de a ajuta statele membre să identifice motoarele inovării şi sectoarele spre care trebuie orientate eforturile de stimulare a creşterii şi creării de locuri de muncă. Tabloul compară statele membre pornind de la nivelul investiţiilor in cercetare şi inovare, la care se adaugă alţi 23 de factori.

Diferenţe la nivelul investiţiilor

Evaluarea arată că ţările care au o tradiţie indelungată in materie de inovare continuă să se dezvolte in această direcţie. Altele inregistrează insă un ritm mai lent sau chiar au rămas in urmă.

Ca şi in anii anteriori, Suedia se situează pe locul intai, fiind urmată de Germania, Danemarca şi Finlanda. In Estonia, Lituania şi Letonia ritmul inovării a crescut.

Motoarele inovării

Intreprinderile mici şi capacitatea de a transforma ideile in produse şi servicii sunt principalele motoare ale inovării. Ţările cu cele mai bune rezultate pun un accent deosebit pe sprijinirea cercetării şi inovării. Intreprinderile şi universităţile din aceste ţări joacă un rol major in susţinerea eforturilor in materie de inovare.

Prin comparaţie cu restul Uniunii, sectorul economic al ţărilor din top investeşte mai mult in cercetare şi inovare şi solicită mai multe brevete. Ţările din fruntea clasamentului se remarcă şi prin faptul că au un sector bine dezvoltat al invăţămantului superior şi facilitează crearea de legături puternice intre industrie şi ştiinţă.

O Uniune a inovării

Inovarea şi eliminarea obstacolelor din calea transformării ideilor in produse şi servicii se află in centrul Strategiei "O Uniune a inovării" , menită să contribuie la ameliorarea competitivităţii şi să incurajeze creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Potrivit unui raport intermediar , Strategia urmează planul stabilit şi s-a inceput deja punerea in aplicare a 80% dintre propuneri. Statele membre sunt incurajate să promoveze parteneriatele public-privat, să faciliteze accesul la finanţare şi la o forţă de muncă bine pregătită, să reducă povara administrativă şi să micşoreze costurile necesare pentru patentarea ideilor inovatoare.

Scopul Strategiei este să reducă diferenţele in materie de inovare pe care UE le inregistrează faţă de liderii globali in domeniu, respectiv Coreea de Sud, SUA şi Japonia. Decalajul faţă de Coreea de Sud a crescut, insă, incepand din 2008, UE a reuşit să mai reducă din distanţa care o separă de SUA şi Japonia.