InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Inovare si Cercetare cheia iesirii din criza a UE

28.02.2011, sursa: Parlamentul European
 

Cheia transformării Europei in urma crizei este inovarea, au susținut deputaţii europeni și experți din industria europeană și americană in cadrul unei audieri a comisiei pentru industrie. "Avem nevoie de o schimbare de atitudine către incurajarea creativității", a spus socialista olandeză Judith Merkies, raportoare parlamentară pentru inițiativa "O Uniune a inovării".


Uniunea inovării este un proiect pilot din cadrul Strategiei 2020. Conform deputaţilor europeni de la comisia pentru industrie, cercetare şi energie, Uniunea Europeană are nevoie de inovare pentru dezvoltarea competitivității, consolidarea poziției sale economice și abordarea provocărilor sociale ale secolului 21 (schimbările climatice, resursele de energie, sănătatea și imbătranirea populației). "Inovarea este o chestiune foarte importantă pentru viitorul UE", a spus in cadrul audierii președintele comisiei pentru industrie, cercetare şi energie, germanul Herbert Reul de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Uniunea inovării ar putea crea 3,7 milioane de locuri de muncă

Uniunea inovării cere Uniunii Europene și statelor membre să investească 3% din PIB in educație, cercetare, dezvoltare și inovare pană in 2020. In aceste condiții ar putea fi create 3,7 milioane de locuri de muncă, iar PIB-ul ar crește cu 800 de miliarde de euro pană in 2025.

Proiectul presupune facilități pentru mobilitatea cercetătorilor europeni, ameliorarea accesului la finanțarea UE, inlăturarea barierelor din calea intreprinzătorilor care doresc să aducă pe piață idei noi și o cooperare consolidată intre știință și afaceri.

Cercetarea mai aproape de piață

Participanții la audiere au abordat inovarea in contextul constrangerilor bugetare și al competiției globale in creștere. Unul din obstacolele din calea inovării in Europa este cooperarea deficitară intre universități, cercetare și piață. "Comercializarea este aproape un cuvant urat in Europa", in ciuda investițiilor uriașe in programele de inovare și cercetare, a arătat cehul Evžen Tošenovský de la Conservatorii şi Reformiştii Europeni.

"Pană nu ameliorăm sistemul universitar, cel al inovării nu va funcționa", a arătat Dr. Burton Lee de la Stanford School of Engineering, punand sub semnul intrebării sistemul universitar european tradițional. Dumnealui a fost susținut de raportoarea Merkies, care a spus că "majoritatea universităților din Europa nu pot participa la capitalul de risc și imprumuturi, fiind dependente de bani publici". "Avem nevoie de ambiție mai mult decat de orice. Vrem un om pe lună și in Europa", a adăugat insă dumneaei pe un ton mai optimist.

Reglementarea inovării

Dr. Reinhold Achatz, vicepreședintele Siemens AG, a spus in cadrul audierii de la Parlamentul European că Uniunea Europeană trebuie să ia decizii mai repede și să urgenteze implementarea acestora, să reducă fragmentarea și complexitatea procedurilor.

Conform eurodeputatei spaniole Cristina Gutiérrez-Cortines de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), este nevoie de o schimbare de atitudine. "UE face legi intr-un mod rigid și fără flexibilitate", a arătat dumneaei. Raportoarea Judith Merkies a adăugat că UE trebuie să "inceteze să reglementeze creativitatea, reglementand pentru inovare".