InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Inmatricularea masinilor in alte tari UE

11.04.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Datorită normelor europene privind inmatricularea, autovehiculele vor putea fi relocate in altă ţară din UE mai uşor şi mai ieftin.

Cand vă mutaţi in altă ţară, obţinerea noilor plăcuţe de inmatriculare vă poate da adevărate bătăi de cap. Procedurile naţionale de inmatriculare sunt adesea costisitoare şi dificile, insă toate acestea se pot schimba.

Se pare că europenii care doresc să se stabilească, să lucreze, să călătorească sau să meargă la cumpărături in altă ţară din UE sunt foarte preocupaţi de acest aspect.

De aceea, Comisia propune un set comun de norme privind inmatricularea vehiculelor care se deplasează des dintr-un stat membru in altul. Această măsură ar simplifica procedurile de inmatriculare, reducand, in acelaşi timp, birocraţia şi costurile.

Comisia estimează că intreprinderile, conducătorii auto şi autorităţile responsabile ar economisi anual aproximativ 1,45 miliarde de euro, dacă măsura ar fi legiferată. Avantajele ar fi următoarele:
s-ar reduce formalităţile de reinmatriculare a autovehiculelor, camionetelor, camioanelor şi autocarelor atunci cand conducătorii acestora se stabilesc in altă ţară din UE; de asemenea, aceştia ar avea la dispoziţie 6 luni pentru a-şi reinmatricula maşinile
cei care doresc să cumpere sau să vandă o maşină second-hand in altă ţară din UE ar fi scutiţi de controale tehnice şi formalităţi suplimentare
persoanele care locuiesc intr-o ţară din UE dar lucrează in alta şi utilizează o maşină de serviciu inmatriculată in ţara angajatorului nu ar mai fi nevoite să o inmatriculeze in ţara de reşedinţă
cei care işi petrec o parte din an intr-o locuinţă de vacanţă in altă ţară din UE nu ar mai trebui să işi reinmatriculeze maşina acolo
firmele de inchirieri auto ar putea să transfere maşinile in altă ţară din UE, in perioadele de vacanţă, fără să le mai reinmatriculeze.

Etapele următoare

Pentru a căpăta forţă de lege, măsura trebuie aprobată de guvernele statelor membre şi de Parlamentul European.

In partea a doua a acestui an, Comisia intenţionează să clarifice problema inmatriculării autovehiculelor şi a taxelor de drum. De asemenea, va face recomandări privind modalităţile de evitare a dublei impozitări in cazul maşinilor transferate şi de eliminare a obstacolelor din calea inchirierilor auto transfrontaliere.

Toate acestea fac parte dintr-o serie de propuneri pe care Comisia le-a făcut pentru a-i ajuta pe cetăţenii UE să işi exercite plenar drepturile.

De exemplu, Comisia a propus consolidarea dreptului de a beneficia de protecţie consulară in străinătate . O altă propunere recomandă modalităţi de soluţionare a problemelor legate de impozitul pe succesiune la nivel transfrontalier .