InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Initiativa cetateneasca europeana

31.01.2012, sursa: Comisia Europeana
 

De la 1 aprilie 2012 cetatenii europeni vor putea cere Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative in domenii care ţin de competenţa sa. Noul site va pune la dispoziţie toate informaţiile privind lansarea unei "iniţiative cetăţeneşti".

Iniţiativa cetăţenească europeană  oferă cetatenilor posibilitatea de a se implica direct in definirea politicilor Uniunii. Ea le permite cetăţenilor care impărtăşesc aceeaşi viziune să-i ceară Comisiei să propună noi acte legislative in anumite domenii.

Comisia, instituţia care elaborează propunerile legislative ale UE, are obligaţia formală de a lua in considerare orice solicitare care indeplineşte condiţiile stabilite.

Normele şi procedurile sunt disponibile pe noul site dedicat iniţiativei cetăţeneşti europene.

Initiativele cetatenesti pot face referire la toate domeniile politice in care Comisia are dreptul de a propune măsuri legislative, ca de exemplu, mediu, agricultură, transporturi sau sănătate publică.

Cum se lansează o iniţiativă

O inţiativă poate fi lansată de un comitet de organizare, format din cel puţin 7 cetăţeni care trăiesc in cel puţin 7 state membre diferite.

Acest comitet trebuie să solicite inregistrarea iniţiativei pe noul site inainte de a colecta declaraţii de susţinere din partea altor cetăţeni.

Comisia dispune de 2 luni pentru a examina dacă iniţiativa propusă respectă normele - de exemplu, va trebui să se asigure că aceasta "nu contravine in mod vădit" valorilor promovate de UE.

In cazul in care cererea de inregistrare este confirmată, organizatorii au la dispoziţie 1 an pentru a strange semnături de la 1 milion de cetăţeni provenind din cel puţin 7 ţări ale UE (incluzand un număr minim din fiecare ţară).

Organizatorii pot colecta declaraţii de susţinere pe hartie sau pe cale electronică. Sistemul online folosit de aceştia trebuie să fie certificat. Comisia a creat programe informatice gratuite pentru a-i ajuta pe organizatori să colecteze declaraţii de susţinere prin intermediul internetului.

Odată colectate, declaraţiile trebuie să fie certificate de către ţările din care au fost culese şi transmise Comisiei.

Etapele următoare

Comisia dispune apoi de 3 luni pentru a examina iniţiativa. Ea poate decide să propună noi dispoziţii legislative, să lanseze un studiu sau să opteze pentru alte măsuri - oricare ar fi decizia luată, aceasta trebuie explicată in mod public.

Orice propunere legislativă va fi inaintată guvernelor UE (reunite in cadrul Consiliul Uniunii Europene) şi, in majoritatea cazurilor, Parlamentului European.

Dacă este adoptată, propunerea devine act legislativ al UE.