InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Initiativa SURE-100 de miliarde EUR pentru mentinerea locurilor de munca si a functionarii intreprinderilor

03.04.2020
 

In aceste momente de criză acută, salvarea de vieți omenești și sprijinirea mijloacelor de subzistență sunt de o importanță capitală. Comisia iși intensifică și mai mult răspunsul, propunand instituirea unui instrument de solidaritate in valoare de 100 de miliarde EUR, denumit SURE, care ii va ajuta pe lucrători să iși păstreze veniturile și va sprijini intreprinderile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire. Comisia propune, de asemenea, redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus.

100 de miliarde EUR pentru menținerea locurilor de muncă și a funcționării intreprinderilor: inițiativa SURE

Noul instrument va oferi imprumuturi in valoare de pană la 100 de miliarde EUR țărilor care trebuie să se asigure că lucrătorii primesc un venit și că intreprinderile iși păstrează personalul. Acest lucru le permite oamenilor să iși plătească in continuare chiria, facturile și produsele alimentare și contribuie la asigurarea stabilității atat de necesare in economie.

Imprumuturile se vor baza pe garanții furnizate de statele membre și vor fi direcționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument, insă acesta va fi deosebit de important pentru statele membre cel mai grav afectate.

SURE va sprijini programele de șomaj parțial și măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă impotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor. Firmele vor putea să reducă temporar timpul de lucru al angajaților sau să intrerupă complet activitatea, statul oferind sprijin pentru venit pentru orele nelucrate. Lucrătorii care desfășoară o activitate independentă vor primi un ajutor de inlocuire a veniturilor pentru actuala situație de urgență.

Sprijinirea pescarilor și a fermierilor

Agricultura și pescuitul din Europa au un rol esențial deoarece ne furnizează alimentele pe care le consumăm. Aceste sectoare sunt grav afectate de criză, ceea ce afectează in consecință lanțurile noastre de aprovizionare cu alimente și economiile locale susținute de aceste sectoare.

Ca și in cazul fondurilor structurale, utilizarea Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime va deveni mai flexibilă. Statele membre vor putea să ofere sprijin:

-pescarilor, pentru incetarea temporară a activităților de pescuit;

-fermierilor din sectorul acvaculturii, pentru suspendarea temporară sau reducerea producției și pentru acordarea de sprijin

-și organizațiilor de producători, pentru depozitarea temporară a produselor pescărești și de acvacultură.

Protejarea economiei și a populației noastre prin toate mijloacele disponibile

Redirecționarea tuturor fondurilor politicii de coeziune către combaterea situației de urgență

Toate fondurile neangajate din cele trei fonduri ale politicii de coeziune - Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune - vor fi mobilizate pentru a combate efectele crizei de sănătate publică.

Pentru a se asigura că fondurile pot fi redirecționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele, vor fi posibile transferurile intre fonduri, precum și intre categoriile de regiuni și intre obiectivele de politică. Mai mult decat atat, cerințele de cofinanțare vor fi eliminate intrucat statele membre iși utilizează deja toate mijloacele de care dispune pentru a combate criza. Se va simplifica administrarea.

Instrumentul pentru sprijin de urgență

UE propune să se utilizeze toate fondurile rămase disponibile din bugetul UE pentru acest an pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene.

Instrumentul pentru sprijin de urgență va beneficia de 3 miliarde EUR, din care 300 de milioane EUR vor fi alocate RescEU in vederea sprijinirii stocurilor comune de echipamente.