InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Infractiunile rutiere in strainatate vor fi sanctionate

19.07.2011
 

Schimbul de informații intre statele membre privind inmatricularea vehiculelor va putea deveni in curand regulă obligatorie, pentru a permite urmărirea infracțiunilor celor mai importante din codul rutier, indiferent de statul UE in care au fost comise. Miercuri, 6 iulie, Parlamentul a dat undă verde noilor reguli privind cooperarea polițienească in acest domeniu.
Obiectivul prezentei directivei este de a consolida securitatea rutieră și de a asigura egalitatea in fața legii a tuturor contravenienților, inclusiv a celor care locuiesc intr-un alt stat membru.
"După mai mult de trei ani de negocieri, acest acord este primul pas foarte important pentru a pune capăt sentimentului de impunitate pe care il aveau anumiți șoferi și pentru a reduce numărul victimelor de pe șoselele noastre", a declarat deputata spaniolă Inès Ayala Sender (S&D), raportoarea Parlamentului.
Cum va funcționa in practică?
Statele membre se angajează să comunice coordonatele șoferului sau ale titularului certificatului de inmatriculare al vehiculului acuzat autorităților din statul in care infracțiunea a fost constatată, pentru ca acestea din urmă să poată incepe urmărirea.
Autoritățile din țara in care infracțiunea a fost comisă vor trimite apoi contravenientului o scrisoare recomandată pentru a-i aduce la cunoștință tipul de infracțiune săvarșită și sancțiunea care se aplică, precum și posibilele căi de recurs și consecințele juridice. Amenda și modalitățile de aplicare vor fi stabilite conform regulilor statului in care a fost comisă infracțiunea.
Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European a consolidat nivelul de protecție a datelor personale și obligația de a șterge fișierele privind contravenienții imediat după inchiderea procedurii.
Infracțiunile cele mai grave in vizor
Infracțiunile vizate de noile măsuri sunt excesul de viteză, condusul sub influența alcoolului, neutilizarea centurii de siguranță, nerespectarea culorii roșii a semaforului, condusul sub influența drogurilor, neutilizarea căștii de protecție, circulația pe o bandă interzisă (de exemplu, banda specială pentru autobuz), utilizarea nepermisă a telefoanelor mobile sau a oricărui alt echipament de comunicare in timpul conducerii autovehiculului.
Etapele următoare
Directiva va trebui aprobată in unanimitate de Consiliul de miniștri și va intra in vigoare a doua zi după publicarea sa. Statele membre dispun de maximum 24 de luni pentru a aplica noile reguli, cu excepția Irlandei, a Marii Britanii și a Danemarcei, care deocamdată nu sunt incluse in acest sistem.
Sursa: PE