InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Informatii Eurostat

18.08.2011, sursa: Departamentul pentru Afaceri Europene
 


Uniunea Europeană a inregistrat o rată de creştere a PIB-ului de 1,7% in trimestrul al doilea din anul 2011 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, in timp ce rata de creştere pentru Romania a fost de 0,3%, potrivit unei statistici Eurostat. Procentul Romaniei reprezintă cea mai mică rată de creştere economică anuală din UE, dacă nu este luată in considerare şi creşterea negativă a Portugaliei, de -0,9%.

Creşteri reduse au mai inregistrat Marea Britanie (0,7%), Spania (0,7%) şi Italia (0,8%). Pe de altă parte, creşterile cele mai mari au fost in Estonia (8,4%), Lituania (5,9%), Letonia (5,7%), Suedia (5,3%) şi Austria (4,1%).

Principalele economii partenere ale UE, Statele Unite şi Japonia au inregistrat, in aceeaşi perioadă, rate de creştere de 1,6%, respectiv 0,9%.

In ceea ce priveşte evoluţia trimestrială a PIB, rata de creştere economică a UE in trimestrul doi al anului 2011, faţă de trimestrul precedent, a fost de 0,2%, acelaşi procent fiind valabil, in cazul Romaniei, Cehiei, Marii Britanii şi Lituaniei şi Spaniei. Rate de creştere trimestrială mai reduse s-au inregistrat in Olanda, Germania şi Bulgaria (0,1%). Au existat, de asemenea, şi stagnări in Franţa, Ungaria şi Portugalia. Cele mai mari creşteri trimestriale in perioada amintită au fost in Letonia (2,2%), Estonia (1,8%), Finlanda (1,2%), Suedia şi Austria (ambele 1%).

La nivelul statelor partenere rata trimestrială de creştere a PIB pentru perioada amintită a fost de 0,3% pentru Statele Unite şi -0,3% pentru Japonia.