InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Impozitarea tranzactiilor financiare

15.02.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Taxa europeană pe tranzacţiile financiare se va aplica in Austria, Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania.

Aceste 11 state membre ale Uniunii Europene urmează să introducă o nouă taxă pe tranzacţiile financiare. La cererea lor, Comisia pregăteşte o abordare comună privind colectarea acestei taxe.

Taxa este menită să garanteze că sectorul financiar contribuie in mod echitabil la bugetul public. In prezent, acest sector plăteşte mai puţine taxe, comparativ cu alte sectoare de activitate.

Această măsură ar fi şi o modalitate prin care băncile şi alte insituţii financiare ar fi determinate să contribuie la costurile necesare ieşirii din criză. Ele au jucat un rol major in incetinirea creşterii economice şi au beneficiat, pentru a supravieţui, de un sprijin substanţial din partea guvernelor statelor membre.

Taxa se va aplica tuturor tranzacţiilor financiare in care cel puţin o parte la tranzacţie este stabilită intr-un stat membru participant. Rata minimă urmează să fie de 0,01% pentru instrumentele financiare derivate şi de 0,1% pentru toate celelalte tranzacţii, inclusiv cumpărarea de acţiuni şi obligaţiuni. Ţările participante sunt libere să aplice o rată mai mare.

Taxa nu se va aplica activităţilor financiare curente efectuate de cetăţeni şi intreprinderi, cum ar fi incheierea unei poliţe de asigurare, contractarea unui imprumut, cumpărături efectuate cu cardul de credit şi credite pentru intreprinderi.

Se estimează că această taxă va genera un venit anual de 30-35 de miliarde de euro, din care o parte ar putea merge la bugetul UE. Contribuţia fiecărei ţări participante va fi redusă proporţional.

Restul venitului generat de prelevarea acestei taxe va merge la bugetele de stat, urmand a fi utilizat la fel ca şi celelalte venituri fiscale (de exemplu, pentru a reduce dobanda sau pentru a investi in creştere şi locuri de muncă).

Etapele următoare

Din cele 27 de state membre ale UE, 16 nu vor aplica taxa imediat. Ele vor putea să adere la sistem in orice moment şi au fost de acord ca cele 11 ţări menţionate mai sus să aplice deja această măsură.

In continuare urmează să aibă loc discuţii referitoare la modalitatea de aplicare a taxei. Toate ţările UE pot lua parte la acestea, insă numai cele 11 vor avea drept de vot. De asemenea, inainte ca taxa să poată fi pusă in aplicare (data estimativă este 1 ianuarie 2014), toate ţările UE trebuie să voteze in unanimitate in favoarea sa. Parlamentul European va fi, de asemenea, consultat.