InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Impozitarea echitabila si eficienta a companiilor

29.06.2015
 

Comisia Europeana a prezentat, la data de 17 iunie 2015, un plan de actiune pentru combaterea evaziunii fiscale, asigurarea de venituri sustenabile si consolidarea pietei unice pentru companii. Astfel, se va imbunatati semnificativ sistemul de impozitare a acestora in UE, facandu-l mai echitabil, eficient si favorabil cresterii

Actiunile-cheie includ o strategie de relansare a bazei fiscale consolidate comune a companiilor, masuri de marire a transparentei fiscale si un cadru pentru garantarea unei impozitari efective in locul in care sunt generate profiturile. De asemenea, Comisia a lansat o consultare publica pentru a evalua daca anumite informatii fiscale ar trebui sa fie facute publice sau nu.

Context

Planul de actiune privind impozitarea echitabila si eficienta a companiilor face parte din agenda Comisiei de combatere a evaziunii fiscale, prin asigurarea unei piete unice mai echitabile si prin promovarea crearii de locuri de munca, a cresterii economice si a investitiilor in Europa.

Ca prima etapa, Comisia a propus, in luna martie, un pachet privind transparenta fiscala, vizand stimularea transparentei si a cooperarii intre statele membre cu privire la impozitul pe profit. Ministrii de finante si-au exprimat sprijinul politic unanim fata de aceasta propunere in cadrul unei reuniuni informale a Consiliului ECOFIN, desfasurate in luna aprilie. In prezent, statele membre discuta propunerea la nivel tehnic, pentru a ajunge la un acord pana la sfarsitul anului.

Planul de actiune reprezinta pasul al doilea, mai cuprinzator, catre reformarea sistemului de impozitare a companiilor in UE.

Sursa:CE