InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Impozitarea echitabila: Comisia Europeana prezinta noile masuri impotriva evaziunii fiscale practicate de intreprinderi

28.01.2016
 

Propunerile de vizeaza un raspuns coordonat la nivelul UE la problema evaziunii fiscale practicate de intreprinderi si urmeaza standardele globale elaborate de OCDE toamna trecuta.

Sunt necesare reguli noi de aliniere a legislatiilor fiscale din toate cele 28 de state ale UE, pentru a putea combate efectiv si eficient practicile fiscale agresive ale intreprinderilor mari. 

Comisia Europeana a deschis un nou capitol in campania sa pentru o impozitare echitabila, eficienta si favorabila cresterii economice in UE, cu propuneri noi menite sa combata evaziunea fiscala practicata de intreprinderi. Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale indeamna statele membre sa ia pozitie in mod mai ferm si mai coordonat impotriva companiilor care incearca sa evite sa plateasca impozitele care le revin in mod echitabil si sa puna in aplicare standardele internationale impotriva erodarii bazei impozabile si a transferului profiturilor.  

 

Printre principalele caracteristici ale noilor masuri propuse se numara:

  • masuri juridic obligatorii de blocare a metodelor celor mai comune folosite de companii pentru a eluda plata impozitelor;
  • o recomandare adresata statelor membre, care contine modalitati de a preveni abuzurile in ceea ce priveste tratatele fiscale;
  • o propunere catre statele membre de a pune in comun informatiile fiscale privind multinationalele care opereaza la nivelul UE;
  • actiuni de promovare la nivel international a bunei guvernari in domeniul fiscal;
  • o noua actiune la nivelul UE de alcatuire a unei liste a tarilor terte care refuza sa joace corect.

Impreuna, aceste masuri vor impiedica planificarea fiscala agresiva, vor spori transparenta intre statele membre si vor asigura o concurenta mai echitabila pentru toate intreprinderile active pe piata unica.

 

Actiuni-cheie

Pachetul are la baza cei trei piloni principali din agenda Comisiei pentru o impozitare mai echitabila: 

 

Asigurarea unei impozitari eficace in UE

Principiul fundamental al impozitarii intreprinderilor este ca acestea ar trebui sa plateasca impozite acolo unde isi fac profiturile. Pachetul face propuneri concrete care sa ajute statele membre sa impuna acest lucru. Comisia propune o Directiva privind combaterea evaziunii fiscale, cu masuri juridic obligatorii care sa dejoace unele dintre cele mai curente mecanisme de evaziune fiscala. Recomandarea sa privind tratatele fiscale le sugereaza statelor membre cele mai bune metode prin care isi pot proteja tratatele fiscale impotriva abuzurilor, in moduri compatibile cu legislatia UE. 

 

Cresterea transparentei fiscale

Transparenta este cruciala pentru identificarea practicilor de planificare fiscala agresiva ale marilor companii si pentru asigurarea unei concurente fiscale echitabile. Pachetul lansat astazi cauta sa imbunatateasca transparenta impozitelor pe care le platesc intreprinderile, printr-o revizuire aDirectivei privind cooperarea administrativa. Conform regulilor propuse, autoritatile nationale fac schimburi bilaterale de informatii fiscale cu privire la activitatile companiilor multinationale. In felul acesta, statele membre vor avea la dispozitie informatii esentiale care le vor permite sa identifice riscurile de evaziune fiscala si sa realizeze audituri fiscale mai tintite. De asemenea, Comisia studiaza in prezent si chestiunea separata a raportarii publice tara cu tara, pentru care este in curs de realizare o evaluare a impactului, astfel incat initiativa sa poata fi prezentata la inceputul primaverii. 

Asigurarea unor conditii de concurenta echitabile

Evaziunea fiscala si concurenta fiscala daunatoare sunt probleme globale, astfel ca actiunile de prevenire trebuie sa treaca dincolo de granitele UE. In vreme ce statele membre pun in aplicare noile standarde globale de transparenta fiscala si de concurenta fiscala loiala, este important ca si partenerii internationali ai UE sa faca aceleasi lucruri. In reteaua internationala de buna guvernare in domeniul fiscal, ar trebui incluse si tarile in curs de dezvoltare, ca sa poata beneficia si ele de lupta globala impotriva evaziunii fiscale. Pachetul cuprinde o Comunicare privind o strategie externa de impozitare eficace.

Scopul acesteia este sa consolideze colaborarea cu partenerii internationali in combaterea evaziunii fiscale, sa sustina masurile UE de promovare a unei impozitari echitabile, bazate pe standarde internationale, si sa duca la o abordare comuna a amenintarilor externe de evaziune fiscala. Acest lucru va ajuta la asigurarea unor conditii de concurenta echitabile pentru toate companiile si pentru toate tarile. 

Pachetul mai cuprinde si o comunicare generala si un document de lucru al serviciilor Comisiei, care explica motivatiile politice si economice care stau la baza masurilor individuale si a agendei mai ample a Comisiei impotriva evaziunii fiscale. El este insotit si de un nou Studiu privind planificarea fiscala agresiva, care identifica principalele canale utilizate de companii pentru a evita impozitarea. 

Etapele urmatoare

Cele doua propuneri legislative din acest pachet vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare si Consiliului pentru adoptare. Consiliul si Parlamentul ar trebui sa aprobe Recomandarea privind tratatele fiscale, iar statele membre ar trebui sa respecte aceasta recomandare atunci cand isi revizuiesc tratatele fiscale. De asemenea, statele membre ar trebui sa se puna de acord in mod oficial cu privire la noua strategie externa si sa decida cum pot sa o puna in aplicare cat mai rapid, dupa ce va fi aprobata de Parlamentul European.   

 

 

Sursa:CE