InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Impozitare echitabila: acord asupra unor norme noi privind transparenta fiscala pe platformele digitale

02.12.2020
 

Comisia Europeană salută recentul compromis la care au ajuns statele membre de a extinde normele UE privind transparența fiscală la platformele digitale, asigurandu-se că cei care fac bani din vanzarea de bunuri sau servicii pe platforme iși plătesc cota echitabilă de impozite. Acest acord vine in urma propunerii făcute de Comisie in luna iulie care face parte din Planul de acțiune pentru o fiscalitate echitabilă și simplificată in sprijinul strategiei de redresare. Propunerea convenită privind cooperarea administrativă (DAC 7) va garanta schimbul automat de informații intre statele membre cu privire la veniturile generate de vanzătorii de pe platformele digitale, indiferent dacă platforma se află sau nu in UE. Acest lucru nu numai că va permite autorităților naționale să identifice situațiile in care trebuie plătite impozite, ci va reduce, de asemenea, sarcina administrativă a platformelor, care, adesea, trebuie să aibă de a face cu mai multe și diferite cerințe naționale de raportare. De asemenea, propunerea consolidează și clarifică normele din alte domenii in care statele membre colaborează pentru a combate 

Adoptarea oficială va avea loc după ce Parlamentul European și Comitetul Economic și Social iși vor da avizul. Noile norme se vor aplica incepand cu 1 ianuarie 2023.

Context

De la adoptarea sa, Directiva 2011/16/UE inițială a fost modificată de șase ori, pentru a include informații referitoare la conturile financiare, la deciziile fiscale și la acordurile de preț in avans, la rapoartele pentru fiecare țară in parte, la beneficiarii reali, la acordurile transfrontaliere raportabile și, in prezent, la platformele digitale. Săptămana trecută, Comisia a publicat o foaie de parcurs pentru a extinde domeniul de aplicare al directivei astfel incat aceasta să acopere criptoactivele și moneda electronică (DCA8).