InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Impozitare echitabila: Comisia incepe sa lucreze la crearea primei liste comune a UE care va cuprinde jurisdictiile fiscale necooperante

19.09.2016
 

Comisia Europeana lucreaza la elaborarea unei prime liste comune a UE care va cuprinde jurisdictiile fiscale necooperante, incepand prin a prezenta o evaluare prealabila ("tablou de bord al indicatorilor") a tuturor tarilor terte in raport cu o serie de indicatori principali.

Ulterior, statelor membre le revine sarcina de a alege tarile care ar trebui analizate mai in detaliu in lunile urmatoare, astfel incat sa poata fi identificate cu precizie cele care nu respecta normele in ceea ce priveste impozitarea.

In ianuarie 2016, Comisia a lansat un proces in trei etape de stabilire a  listei comune la nivelul UE in cadrul agendei sale mai ample de combatere a evaziunii si a fraudei fiscale. In abordarea problemelor legate de tarile terte care refuza sa respecte normele internationale de buna guvernanta in domeniul impozitarii, o lista comuna la nivelul UE a jurisdictiilor necooperante va avea mult mai multa greutate in comparatie cu actualul mozaic al listelor nationale. Totodata, o astfel de lista va impiedica entitatile care practica planificarea fiscala agresiva sa abuzeze de neconcordantele existente intre diferitele sisteme nationale.

Obiectivul este publicarea listei definitive a jurisdictiilor necooperante pana la sfarsitul anului 2017. Statele membre si-au exprimat deja sprijinul pentru aceasta abordare, care se bucura si de sustinerea puternica a Parlamentului European.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: "UE ia in serios angajamentele internationale pe care si le-a asumat in domeniul bunei guvernante fiscale. Este rezonabil sa asteptam acelasi lucru si din partea partenerilor nostri internationali. Dorim sa avem discutii deschise si corecte cu partenerii nostri pe probleme legate de impozitare care privesc intreaga comunitate internationala. Lista UE va fi instrumentul nostru in relatia cu tarile terte care refuza sa respecte regulile."

Cum a fost elaborat tabloul de bord

Scopul tabloului de bord al Comisiei este sa vina in sprijinul statelor membre pentru a determina tarile cu care UE ar trebui sa initieze un dialog in ceea ce priveste buna guvernanta fiscala. El a fost conceput ca un punct de plecare si pentru a ajuta statele membre sa ia decizii informate cu privire la tarile pe care ar trebui sa inceapa sa le examineze.

Au fost analizate toate tarile terte si jurisdictiile fiscale din lume pentru a se determina riscul de facilitare a fraudei fiscale aferent fiecareia. Aceasta evaluare preliminara s-a bazat pe o gama larga de indicatori neutri si obiectivi, printre care s-au numarat date economice, date legate de activitatea financiara, de structurile juridice si institutionale si de standardele elementare de buna guvernanta fiscala.

Ca prim pas, tabloul de bord prezinta informatii concrete cu privire la fiecare tara, in raport cu trei indicatori neutri: legaturi economice cu UE, activitati financiare si factori de stabilitate. Jurisdictiile bine reprezentate in aceste trei categorii sunt apoi analizate in raport cu indicatorii de risc, cum ar fi nivelul de transparenta sau utilizarea potentiala a regimurilor fiscale preferentiale.

Evaluarea preliminara nu are ca scop sa formuleze opinii cu privire la tarile terte si nici nu reprezinta o lista preliminara a UE. Anumite tari pot ocupa un loc fruntas la nivelul indicatorilor tabloului de bord din diverse motive, chiar daca nu reprezinta o amenintare pentru bazele de impozitare ale statelor membre. Scopul este acela de a ajuta statele membre sa isi restranga aria de investigatie atunci cand trebuie sa se decida asupra tarilor pe care le vor analiza mai in detaliu din perspectiva bunei guvernante fiscale, aceasta fiind urmatoarea etapa in procesul de elaborare a listei desfasurat de UE. UE va colabora indeaproape cu OCDE in procesul de stabilire a listei si va lua in considerare evaluarea OCDE referitoare la standardele jurisdictiilor in materie de transparenta.   

Etapele urmatoare

Evaluarea preliminara a fost prezentata expertilor din statele membre in cadrul Grupului de lucru al Consiliului pentru codul de conduita (impozitarea intreprinderilor) in data de 14 septembrie. Pe baza rezultatelor, Grupul de lucru pentru codul de conduita va decide asupra jurisdictiilor care trebuie examinate, iar acestea ar urma sa fie aprobate de ministrii de finante inainte de sfarsitul anului. Examinarea tarilor selectate ar trebui sa inceapa in ianuarie anul viitor, cu scopul de a obtine o prima lista a UE continand jurisdictiile fiscale necooperante inainte de sfarsitul anului 2017.

Context

Noul proces de elaborare a unei liste la nivelul UE face parte din campania UE de combatere a evaziunii si a fraudei fiscale si de promovare a unei impozitari mai echitabile, atat in interiorul Uniunii, cat si la nivel mondial. Demersul a fost propus de catre Comisie in cadrul strategiei externe pentru impozitarea eficace in ianuarie 2016 si a fost aprobat de ministrii de finante din UE in luna mai. La randul sau, Parlamentul European si-a exprimat in mod repetat sprijinul pentru elaborarea unei astfel de liste la nivelul UE.

Strategia externa stabileste un proces clar, echitabil si obiectiv de elaborare a unei liste la nivelul UE, constituit din trei etape:

 1. Tabloul de bord: Comisia realizeaza un tablou de bord neutru cuprinzand mai multi indicatori, pentru a ajuta la determinarea gradului de risc potential pe care il prezinta sistemul fiscal al fiecarei tari terte in ceea ce priveste facilitarea fraudei fiscale. Comisia prezinta expertilor statelor membre din Grupul de lucru al Consiliului pentru codul de conduita constatarile efectuate in urma tabloului de bord.

 2. Examinarea: pe baza rezultatelor tabloului de bord, statele membre decid care tari terte ar trebui sa fie supuse unei examinari oficiale de catre UE. Examinarea standardelor de buna guvernanta fiscala ale tarilor terte va fi efectuata de Comisie si de Grupul de lucru pentru codul de conduita. Va exista un proces de dialog cu tarile in cauza, care sa le permita sa reactioneze in fata preocuparilor formulate sau sa discute cu privire la o cooperare mai stransa cu UE in materie fiscala.

 3. Intocmirea listei: dupa finalizarea procesului de examinare, tarile terte care refuza sa coopereze sau sa se implice alaturi de UE in solutionarea problemelor legate de buna guvernanta fiscala vor fi introduse pe lista UE.

Lista comuna la nivelul UE este conceputa ca o optiune "de ultima instanta". Ea va fi un instrument utilizat in relatiile cu tarile terte care refuza sa respecte principiile bunei guvernante fiscale, atunci cand toate celelalte incercari de stabilire a unei colaborari cu aceste tari vor fi esuat.

Sursa:CE