InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

IMM-urile au intampinat dificultati in 2013, in ciuda unor semne de redresare economica

06.10.2014
 

In 2013, conditiile economice au ramas dificile pentru IMM-uri in majoritatea statelor membre. Rezultatele economice sugereaza ca are loc o redresare, insa aceasta nu este uniforma si nu urmeaza o traiectorie clara. Acestea sunt concluziile analizei anuale a performantelor IMM-urilor (SMEs Performance Review) si ale fiselor informative SBA intocmite pentru fiecare tara, publicate astazi de Comisia Europeana. In 2013, numarul IMM-urilor si valoarea lor adaugata s-au situat peste nivelurile inregistrate in 2008, in perioada anterioara crizei, insa numarul locurilor de munca in cadrul IMM-urilor a ramas inca sub nivelul din 2008, intrucat a scazut cu 1,9 milioane de angajati, ceea ce reprezinta o scadere cu 2,16 % fata de nivelul din 2008. In plus, evolutia de la an la an necesita o atentie sporita. In 2013, valoarea adaugata a continuat sa creasca cu 1,1 %, dar aceasta cifra reprezinta o incetinire continua, in comparatie cu ratele de crestere din anii anteriori, respectiv 1,5 % in 2012 si 4,2 % in 2011. In plus, numarul IMM-urilor si dimensiunea fortei lor de munca au scazut cu 0,9 % si, respectiv, cu 0,5 %, in contextul general al cresterii economice slabe si al unei inflatii in scadere in economia UE .

Performantele IMM-urilor variaza considerabil in functie de dimensiunea lor, de sectorul de activitate si de tara

Redresarea in ceea ce priveste valoarea adaugata se datoreaza in mare parte intreprinderilor mijlocii si microintreprinderilor, in timp ce intreprinderile mici sunt inca in urma fata de nivelurile din perioada anterioara crizei. In ceea ce priveste locurile de munca, IMM-urile, indiferent de dimensiune, angajeaza mai putini lucratori decat in 2008, insa microintreprinderile au inregistrat cea mai importanta scadere relativa (- 4,2 %).

IMM-urile din domeniul constructiilor si din industria prelucratoare au avut cel mai mult de suferit din cauza crizei, inregistrand o scadere constanta a valorii adaugate cumulate, de 22 % si respectiv 2,9 % pentru perioada 2008 - 2013, in timp ce sectorul serviciilor pentru intreprinderi, cel al informatiilor si al comunicatiilor, precum si sectorul imobiliar s-au dovedit a fi cele mai dinamice, inregistrand cele mai mari cresteri, depasindu-si nivelurile de dinainte de criza cu 7 %, 9 % si, respectiv, 15 %.

Au aparut diferentieri clare intre statele membre ale UE:

Grupul tarilor cu cele mai bune rezultate este alcatuit din Germania, Austria, Suedia, Belgia, Malta, Luxemburg, Regatul Unit si Franta. In cadrul acestui grup, IMM-urile au atins si chiar au depasit nivelurile din 2008 in ceea ce priveste numarul de locuri de munca si valoarea adaugata, chiar daca soliditatea acestei evolutii variaza in functie de tara. Cresterea in general puternica a valorii adaugate inregistrata in tarile din acest grup nu este insotita de o crestere la fel de puternica a numarului de locuri de munca. Numai IMM-urile germane au inregistrat o crestere a locurilor de munca de 10 % sau de peste 10 % in 2013, in comparatie cu 2008.

La celalalt capat al scalei se afla un grup care cuprinde zece tari: Grecia, Spania, Portugalia, Croatia, Cipru, Irlanda, Romania, Slovenia, Letonia si Ungaria. Valoarea adaugata generata in 2013 de IMM-urile din aceste tari a fost cu 10 % (sau mai mult de 10 %) sub nivelul din 2008.

Imbunatatirea mediului de afaceri pentru IMM-uri - progresele inregistrate in implementarea SBA

Masurile recomandate in cadrul initiativei in favoarea intreprinderilor mici (Small Business Act - SBA), agenda emblematica a politicii UE privind IMM-urile, au continuat sa fie puse in aplicare de cele 28 de state membre ale UE intr-un ritm constant in perioada 2013 - 2014. Principiile "Accesul la finantare", "Spiritul antreprenorial", "Competentele si inovarea", "Administratie receptiva" si "Internationalizarea" au inregistrat cea mai ridicata rata de punere in aplicare atat in perioada 2013 - 2014, cat si in cursul celor doi ani precedenti, principiul "Internationalizarii" inlocuind, in acest clasament, principiul "Ganditi mai intai la scara mica" in perioada de referinta 2013 - 2014. In perioada 2013 - 2014, principalul obiectiv strategic a fost imbunatatirea accesului IMM-urilor la finantare, care a reprezentat mai mult de un sfert (26 %) din totalul noilor masuri strategice implementate in perioada 2013 - 2014. De asemenea, s-a pus accentul pe masurile privind "Spiritul antreprenorial", "Competentele si inovarea", "Administratie receptiva" si "Internationalizarea".

Perspective pentru 2014 si 2015: optimism prudent, temperat de numeroase riscuri

Se preconizeaza ca valoarea adaugata generata de IMM-urile din UE va creste cu 2,8 % in 2014 si cu 3,4 % in 2015. De asemenea, se estimeaza ca numarul locurilor de munca in cadrul IMM-urilor va creste cu 0,1 % in 2014 si cu 0,7 % in 2015. Aceasta echivaleaza cu o crestere neta a numarului de locuri de munca din cadrul IMM-urilor cu aproximativ 740 000, ceea ce nu este totusi suficient pentru a compensa integral scaderea inregistrata incepand cu anul 2008.

Anul trecut, in UE-28, circa 21,6 milioane de IMM-uri din sectorul activitatilor nefinanciare aveau 88,8 milioane de angajati si au generat o valoare adaugata de 3 666 de mii de miliarde EUR.

Ce este analiza performantelor IMM-urilor?

Analiza performantelor IMM-urilor prezinta progresele realizate de tarile europene in ceea ce priveste punerea in aplicare a initiativei in favoarea intreprinderilor mici (Small Business Act - SBA) si este publicata anual de Comisia Europeana. Adoptata in 2008 si revizuita in 2011, SBA vizeaza crearea unor conditii de concurenta echitabile pentru IMM-urile din intreaga UE si imbunatatirea mediului administrativ si juridic, pentru a permite intreprinderilor sa-si exploateze pe deplin potentialul de creare de locuri de munca si de crestere economica. SBA dispune de o puternica structura de guvernanta, care confera un rol important organizatiilor de intreprinderi si guvernelor statelor membre. In paralel, Comisia publica, de asemenea, anual, fisele informative SBA pentru fiecare tara; acestea sunt elaborate pe baza unei game largi de indicatori de reusita (pentru fisele informative SBA pentru fiecare tara, a se vedea MEMO).

Informatii suplimentare:

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/facts-figures-analysis/performance-review/index_en.htm

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
romania_en.pdf
romania_en.pdf
564,67 KBytes
06.10.2014 12:40