InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Guvernul a aprobat ordonanta pentru ajutor de stat pentru energia regenerabila

13.10.2011
 

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa pe baza căreia va fi acordat ajutor de stat prin certificate verzi pentru producţia de energie regenerabilă, după ce asociaţiile din domeniu au reclamat de mai multe ori intarzierea adoptării acestui act normativ, conducerea ANRE estimand că această schemă va genera o creştere a tarifului la energia electrică pentru consumatorii casnici de 2,5% incepand cu anul viitor.
Guvernul a aprobat ordonanţa prin care este acordat ajutor de stat pentru energia regenerabilă Ordonanţa modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Legislaţia sprijină proiectele in energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investiţiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate consumatorilor.
Astfel, un investitor obţine bani atat din vanzarea energiei, cat şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere in cote anuale. Această schemă de sprijin a fost deja aprobată de Comisia Europeană.
Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată pană in 2021. Cel mai mare impact va fi resimţit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu pană la 30% mai mult.
Intrebat de jurnalişti cu cat se va scumpi energia electrică pentru consumatorii casnici urmare a acestei scheme, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Iulius Dan Plavetti, a avansat o creştere a tarifului de 2,5% incepand cu anul viitor.
"Calculele efectuate de noi pe un scenariu despre capacităţile care se vor pune in funcţiune in 2012, inclusiv producţia de energie din surse regenerabile care este susţinută, ne arată un impact de pană in 2,5% pentru anul viitor, aplicat probabil de la 1 ianuarie. Practic, in momentul de faţă, factura medie la un consumator casnic este in jurul a 50 lei, deci majorarea de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi inseamnă 1,25 lei in factura unui consumator casnic.
El a precizat că ANRE a analizat mai multe scenarii privind scumpirea energiei electrice şi că procentul de 2,5% a avut cea mai mare probabilitate, dar că nivelul depinde şi de "cum va bate vantul anul viitor".
"S-ar putea să bată bine sau mai puţin bine", a afirmat şeful ANRE.
El a mai susţinut că investiţiile potenţiale in domeniu se cifrează la peste cinci miliarde euro.
Reprezentanţii Asociaţiei Romane pentru Energie Eoliană (AREE) au declarat, la inceputul lunii octombrie, că Guvernul nu a aprobat incă legea care acordă ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare in factura la electricitate.
"Această lege va fi discutată in coaliţia de guvernare, există temeri la nivel politic că impactul in preţ va fi de 8%. AREE estimează că impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule şi premierului şi ministrului Economiei", a afirmat Ionel David, public affairs consultant al Asociaţiei Romane pentru Energie Eoliană (AREE).
Potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plăti 10 miliarde de euro in plus la facturi pană in anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor in energii regenerabile.
ANRE estima in august, după primirea avizului de la CE, că legea va fi aplicabilă in septembrie, lucru care insă nu s-a intamplat. De asemenea, ANRE aprecia că preţul energiei electrice achitat de consumatori ar putea creşte anul viitor cu 10%, ca urmare a aplicării legii.
Sursa: http://www.fabricadebani.ro