InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Grupul operativ pentru pietele agricole europene a prezentat recomandari privind sprijinirea agricultorilor

15.11.2016
 

Comisia va lua in considerare recomandarile raportului si va avea un vedere formularea unui raspuns politic corespunzator in concordanta cu sprijinul sau permanent pentru sectorul agricol.

Grupul operativ pentru pietele agricole (AMTF), prezidat de Cees Veerman, fost ministru neerlandez al agriculturii si profesor universitar, si-a prezentat raportul comisarului UE pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

Infiintarea acestui grup operativ, alcatuit din doisprezece experti independenti, reflecta o preocupare sporita in ceea ce priveste evolutiile la nivel mondial in cadrul lantului de aprovizionare cu alimente si, in special, pozitia producatorului in acest context. Prin urmare, i s-a cerut grupului operativ sa analizeze cum s-ar putea imbunatati pozitia agricultorilor in cadrul lantului alimentar.

Raportul, care este rezultatul a 10 luni de munca, a fost acceptat de comisarul Hogan. Acesta a declarat: "Ca urmare a recentelor dificultati din anumite sectoare specifice, am identificat nevoia de a consolida rolul agricultorului in cadrul lantului alimentar, cu scopul de a se asigura ca acesta obtine un venit echitabil pentru productia sa. Consolidarea rolului si a pozitiei agricultorului este o prioritate majora pentru mine. Raportul Grupul operativ pentru pietele agricole reprezinta o contributie binevenita la dezbaterea privind modalitatile prin care acest lucru poate fi realizat. Acum vom examina raportul si recomandarile sale, pentru a oferi un raspuns de politica adecvat. Importanta acestei problematici este deja recunoscuta in programul de lucru al Comisiei pentru 2017 si raportul de astazi va juca un rol-cheie in realizarea acestui angajament."

In contextul preocuparilor potrivit carora agricultorii sunt cel mai grav afectati de consecintele volatilitatii preturilor si ale perioadelor prelungite de preturi scazute, raportul grupului operativ ajunge la concluzia ca actualul cadru de politica referitor la lantul de aprovizionare "poate si ar trebui sa fie imbunatatit". Una dintre concluzii indica nevoia de a adopta noi norme la nivelul UE pentru a acoperi anumite practici comerciale neloiale, precum si de a implementa sisteme eficace de asigurare a aplicarii legislatiei in statele membre, cum ar fi utilizarea unui arbitru in cadrul lantului alimentar.

 

Alte recomandari se refera la ameliorarea transparentei pieteiconsolidarea cooperarii intre agricultorifacilitarea accesului agricultorilor la finantare si utilizarea la scara mai larga a instrumentelor de gestionare a riscurilor. Raportul grupului operativ recomanda, in special:

  • ameliorareatransparentei pietei, introducerea obligativitatii de raportare a preturilor si furnizarea de informatii mai actuale si mai standardizate;
  • in ceea ce privestepracticile comerciale neloiale, desi initiativele voluntare au fost utile, acestea nu au fost suficiente pentru a garanta o aplicare eficace si independenta. Prin urmare, ar trebui introdusa olegislatie-cadrula nivelul UE si, de asemenea, ar trebuie sa se sprijine introducerea unor sisteme eficace de asigurare a respectarii normelor in statele membre, care sa prevada, de exemplu, utilizarea unui arbitru in cadrul lantului alimentar. Exista, de asemenea, recomandari privind contractele in scris obligatorii, care ar fi si in beneficiul agricultorilor;
  • in ceea ce privesteconsolidarea cooperarii intre agricultori, normele referitoare la organizarea colectiva si dreptul concurentei ar trebui sa fie clare si fezabile, pentru a spori in mod real posibilitatile lor de cooperare;
  • in vedereafacilitarii accesului agricultorilor la finantare, ar putea fi folosite intr-o mai mare masura instrumentele financiare. Banca Europeana de Investitii (BEI) ar putea juca un rol in acest sens si, in plus, ar putea fi implicata in dezvoltarea unui mecanism de garantare a creditelor de export;
  • referitor lagestionarea riscurilor, instrumentele existente ar trebui imbunatatite. Pietele la termen le ofera agricultorilor un instrument suplimentar, dar mai sunt inca multe de facut in ceea ce priveste sensibilizarea si formarea.

 

Infiintat in ianuarie 2016, AMTF a examinat si o serie de aspecte care vor alimenta dezbaterea cu privire la politica agricola comuna (PAC) de dupa 2020, subliniind provocarile legate de schimbarile climatice si de deficitul de apa si de combustibili fosili. Raportul se refera la importanta de a remunera corect agricultorii pentru furnizarea de bunuri si servicii publice. De asemenea, acesta sugereaza posibilitatea introducerii unor elemente de politica privind gestionarea integrata a riscurilor la nivelul UE. Nu in ultimul rand, se subliniaza importanta cercetarii si inovarii - si a atragerii tinerilor in sectorul agriculturii - pentru a putea face fata provocarilor viitoare.

 

Sursa:CE