InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Grecia a preluat presedintia UE

08.01.2014, sursa: Comisia Europeana
 

Cresterea economica, ocuparea fortei de munca si promovarea coeziunii sociale vor fi prioritatile Greciei pe durata celor 6 luni in care va detine presedintia UE.

Prioritatile presedintiei elene a UE sunt:

• combaterea somajului in randul tinerilor
• cresterea disponibilitatii creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii.

Alte obiective includ imbunatatirea guvernantei economice in zona euro si incheierea negocierilor privind etapa urmatoare a realizarii uniunii bancare. Principalul scop al acestui demers este prevenirea unei crize financiare de amploarea celei cu care ne-am confruntat recent.

Grecia doreste, de asemenea, sa intensifice actiunea UE privind migratia ilegala si sa aduca modificari la strategia europeana in domeniul afacerilor maritime si la legislatia privind protectia datelor. Un alt aspect inclus pe agenda este gasirea unei pozitii comune in ceea ce priveste utilizarea biocombustibililor de prima generatie si a gazelor de sist.

In timpul presedintiei elene este programata si desfasurarea unui important summit cu tarile africane si se spera ca se vor inregistra progrese in ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu Marocul in domeniul pescuitului.

O agenda incarcata

Grecia preia presedintia UE intr-o perioada deosebit de aglomerata. Numeroase acorduri din diverse domenii trebuie finalizate pana in aprilie, cand se incheie mandatul actualului Parlament European. In luna mai, in cele 28 de state membre vor avea loc alegerile directe pentru un nou Parlament, urmate de desemnarea viitoarei Comisii.

In cursul urmatoarelor 6 luni, Grecia va prezida sute de reuniuni formale si informale, va coordona o serie de negocieri complexe si va gazdui, la Atena, 13 consilii ministeriale.

In ultimele luni, Grecia a colaborat indeaproape cu Lituania, tara care s-a aflat la conducerea UE in a doua jumatate a anului 2013. In iulie 2014, Grecia ii va preda stafeta Italiei, care le va ura bun venit noilor membri ai Parlamentului si Comisiei Europene.

Sursa: Comisia Europeana