InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Galileo: Europa lanseaza primii sai sateliti pentru sistemul inteligent de navigatie

21.10.2011
 

Astăzi,21.10.2011, Europa face un pas important in istoria sa prin plasarea pe orbită la 23 000 de kilometri a primilor doi sateliți operaționali Galileo, la 12h30 CET din Kourou, Guyana Franceză, cu o rachetă e lansare Soyuz. Europa se află acum cu un pas mai aproape de a avea propriul sistem inteligent e navigație prin satelit care va aduce numeroase beneficii economiilor și vieților noastre de zi cu zi. Industria europeană se află in cea mai bună poziție pentru a beneficia de pe urma ,programului Galileo, oferind intreprinderilor și cetățenilor acces direct la un semnal de navigație prin satelit generat in Europa.
Din 2014, noua constelație va oferi posibilitatea furnizării unor servicii imbunătățite incepand cu o navigație mai precisă pentru automobile, o gestionare eficientă a transportului rutier, servicii de căutare și salvare, tranzacții bancare mai sigure, precum și furnizare fiabilă de energie electrică, toate puternic dependente, pentru o funcționare eficientă, de tehnologii de navigație prin satelit. Impactul economic total este estimat la aproximativ 90 de miliarde EUR pentru următorii 20 de ani.
Vicepreședintele Antonio Tajani, responsabil pentru intreprinderi și industrie a declarat: "Este un moment de mandrie pentru toți europenii; lansarea de astăzi reprezintă dovada performanței europene in domeniul activității spațiale. Indemn acum industria și IMM-urile europene să profite fără intarziere de oportunitățile economice importante oferite de acest sistem - incepeți imediat să inovați! Cetățenii europeni se pot obișnui cu ideea că Galileo este pe punctul de a deveni o parte din viața noastră de zi cu zi".
Pentru informații suplimentare:
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo/index_en.htm
Galileo: un sistem global de navigație prin satelit imbunătățit pentru Europa
Programul Galileo instituie un sistem global de navigație prin satelit imbunătățit care oferă servicii de poziționare globală garantate, de inaltă precizie. Acesta va oferi, incepand din 2014, trei servicii: serviciul cu acces liber (gratuit), un serviciu public reglementat (PRS) și serviciul caută-și-salvează. Serviciile suplimentare care vor urma vor include un serviciu comercial și un serviciu de salvgardare a vieții pentru o rată mai mare a mediei fluxului de date și o acuratețe mai mare a datelor autentificate.
Lansarea de astăzi constituie primul pas concret către realizarea intregii constelații care va duce la furnizarea de servicii esențiale din 2014. Cei doi sateliți, care transportă cele mai precise ceasuri atomice Maser construite vreodată - cu o precizie de o secundă la trei milioane de ani - arată că validarea viitoarei constelații de 30 de sateliți poate fi acum accelerată.
Galileo este interoperabil și compatibil cu GPS.
Galileo este așteptat să asigure venituri suplimentare de 90 de miliarde EUR pentru industrie
Fără indoială, sistemul european de navigație prin satelit este pe cale să devină operațional și, prin urmare, atenția trebuie să se indrepte acum către furnizarea de servicii in beneficiul cetățenilor și economiei europene, in conformitate cu strategia "Europa 2020" a Comisiei. Sistemul sprijină multe sectoare ale economiei europene prin intermediul serviciilor oferite: rețelele de electricitate, companiile de administrare a flotelor, tranzacțiile financiare, industria vapoarelor, operațiunile de salvare, misiunile de menținere a păcii, toate acestea beneficiind de serviciul cu acces liber și gratuit, de serviciul reglementat public și de serviciul caută-și-salvează.
In plus, programul Galileo asigură competența europeană intr-un domeniu tehnologic care devine critic, incluzand sectoare precum distribuția electricității și rețelele de telecomunicații. Sistemul instituit in cadrul programului Galileo este așteptat să genereze 90 de miliarde EUR de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum și a avantajelor publice și sociale.
EGNOS (Serviciul european geostaționar mixt de navigare) este sistemul european regional de amplificare pentru semnalele GPS. El este precursorul sistemului Galileo. Serviciul EGNOS cu acces liber, este operațional din octombrie 2009, iar Comisia a lansat recent serviciul EGNOS "siguranța vieții" in domeniul aviației
Sursa:CE