InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Fonduri regionale in valoare de 57,1 milioane de euro alocate unui proiect major de banda larga din Romania

24.10.2014
 

Comisia Europeana a aprobat o investitie de 57,1 milioane de euro in cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDR), dintr-o investitie totala de 69 milioane de euro, pentru dezvoltarea unei infrastructuri de banda larga de 3.265 km in asa-numitele "zone albe" ale Romaniei - zone in care nu exista retele de comunicatii electronice de acces sau de distributie. Proiectul RO-NET va acoperi 783 din cele 2268 de localitati identificate in Romania ca "zone albe" si va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale prin oferirea accesului la internet in banda larga unui numar de aproximativ 130.000 de gospodarii cu 400.000 de locuitori, 8.500 de intreprinderi si 2.800 de institutii publice.

 

Comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn, care a semnat decizia, a declarat: "Proiectele de acest tip servesc la crearea unor conditii-cadru imbunatatite pentru mediul de afaceri si cetateni si permit regiunilor mai putin dezvoltate din Romania sa beneficieze de oportunitatile oferite de economia digitala. Acesta este un exemplu perfect privind modul in care politica de coeziune poate contribui, in mod direct, la atingerea obiectivelor definite in agenda UE pentru crestere economica, "Europa 2020", si la dezvoltarea economica a regiunilor."

Investitia are loc in cadrul programului "Cresterea competitivitatii economice", fiind finantata pe axa prioritara "TIC pentru sectoarele privat si public". Proiectul urmeaza a fi implementat pana la sfarsitul anului 2015.

 

Context:

Acesta este un "proiect major", investitia totala (inclusiv TVA) ridicandu-se la peste 50 milioane de euro. Proiectul face astfel obiectul unei decizii speciale a Comisiei Europene, in conditiile in care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel national sau regional.

Proiectul RO-NET va veni in completarea infrastructurii de telecomunicatii apartinand operatorilor existenti in regiunile respective si va conferi acces deschis si nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru intreprinderi sau consumatori.

Decizia de cofinantare a proiectului se incadreaza in perioada de programare 2007-2013. Romaniei i-au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune in perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, Romaniei ii sunt alocate 22,9 miliarde de euro (la preturile actuale).

 

 

Sursa:CE