InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Finantarea proiectelor inovatoare

28.07.2010, sursa: Comisia Europeana
 

Pană acum, Consiliul European pentru Cercetare a finanţat peste 1000 de idei inovatoare. Cercetătorii aflaţi la inceput de carieră mai pot beneficia de incă 661 de milioane de euro.

O maşină care se deplasează fără şofer din Italia pană la Shanghai, pentru a testa condusul autonom in condiţii extreme; erupţii vulcanice create in laborator pentru a studia interacţiunea dintre cenuşa vulcanică şi atmosferă; un "robot chimic" de dimensiuni microscopice care ghidează medicamentele in interiorului corpului uman către locul asupra căruia trebuie să acţioneze. Acestea sunt doar cateva dintre cele 1000 de proiecte inovatoare finanţate, pană in prezent, de Consiliul European pentru Cercetare, primul organism paneuropean de finanţare a cercetării de varf.

Cel de-al 1000-lea caştigător al grantului, Erika von Mutius, profesor imunolog, explorează noi modalităţi de tratare a astmului şi a alergiilor care ar putea avea un impact real asupra vieţii de zi cu zi a pacienţilor. Este un exemplu tipic de aplicaţie utilă care poate rezulta in urma cercetărilor efectuate "din curiozitate" şi finanţate de CEC.

Creat in urmă cu peste 3 ani, in scopul de a transforma Europa intr-un loc mai atractiv pentru elite, CEC acordă granturi celor mai buni cercetători indiferent de naţionalitate, de varstă, sau de domeniul ştiinţific in care activează.

Potrivit declaraţiei comisarului Geoghegan-Quinn, CEC "a evoluat mult intr-un timp foarte scurt şi obţine rezultate excelente pentru ştiinţă şi pentru Europa. Acum mai mult ca niciodată este esenţial să investim in cei mai talentaţi cercetători, dacă dorim să stimulăm inovarea şi competitivitatea Europei in raport cu restul lumii".

Dar lucrurile nu se opresc aici. Incă 661 de milioane de euro sunt disponibili sub formă de granturi pentru cercetătorii aflaţi la inceput de carieră (starting grants). Aceştia işi pot trimite candidaturile incepand cu data de 20 iulie.

Apelul la propuneri de proiecte lansat de CEC face parte din cel mai mare program de investiţii in cercetare şi inovare lansat vreodată de UE: aproape 6,4 miliarde de euro pentru o creştere economică inteligentă şi locuri de muncă.

Pachetul, anunţat la 19 iulie, vizează o gamă largă de discipline ştiinţifice, domenii de politici publice şi sectoare comerciale. Granturile vor fi acordate in umătoarele 14 luni pe baza apelurilor la propuneri şi al evaluărilor şi se estimează că vor genera peste 165 000 de locuri de muncă.