InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Finantare UE pentru cercetare de varf

21.07.2011, sursa: Comisia Europeana
 

Cererile de propuneri lansate de UE vor stimula inovarea şi introducerea pe piaţă a unor produse şi servicii noi.

In cadrul acestei runde de finanţare se vor acorda circa 7 miliarde de euro, dintr-un total de 53 de miliarde alocat programului de finanţare in domeniul cercetării pentru perioada 2007-2013.

Fondurile sunt destinate echipelor de cercetători din UE şi din ţări terţe, care pot contribui la dezvoltarea cercetării europene de inalt nivel şi la reducerea decalajului care separă Uniunea de principalii săi competitori in acest domeniu, SUA şi Japonia.

Pentru a stimula ştiinţa şi inovarea, UE intenţionează ca pană in 2020 să aloce sectorului cercetării 3% din PIB-ul său (faţă de 2% in 2009). Astfel ar putea fi create 3,7 milioane de locuri de muncă, in timp ce creşterea economică anuală ar inregistra un salt de aproximativ 800 de miliarde de euro.

Finanţarea cercetării se inscrie, totodată, in linia obiectivelor stabilite de politica UE privind "uniunea inovării ". Această iniţiativă majoră a Strategiei Europa 2020 pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă va stimula şi accelera inovarea in Europa, contribuind la inlăturarea obstacolelor care impiedică transformarea ideilor in produse şi servicii care pot fi comercializate.

Granturile in domeniul cercetării se vor orienta către domenii precum:

imbătranirea activă şi in condiţii bune de sănătate - un parteneriat european in domeniul inovării, reunind cercetători din sectorul public şi privat, care işi propune să ajute persoanele in varstă să ducă o viaţă activă şi independentă
tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor - infrastructuri de reţea şi servicii, nanosisteme şi microsisteme, fotonică, robotică, conţinut digital, limbi străine, sănătate şi eficienţă energetică
proiecte de colaborare intre cercetători europeni, menite să contribuie la comercializarea descoperirilor
sprijinirea cercetătorilor - aproximativ 10 000 de specialişti vor primi finanţare prin programul Marie Curie , in cadrul căruia se lansează un proiect pilot care incurajează antreprenoriatul şi colaborarea intre universităţi, organisme de cercetare şi companii private
probleme de mediu - schimbări climatice, diminuarea biodiversităţii, folosirea eficientă a resurselor
alimentaţie mai sigură şi mai sănătoasă - investiţii in bioeconomie, imbunătăţirea metodelor de producţie
nanotehnologii - cercetarea avand ca obiect comportamentul particulelor la nivel atomic şi molecular poate duce la apariţia unor noi tipuri de fabrici, a unor maşini mai ecologice şi a unor clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic
mijloace de transport mai curate, mai sigure şi mai eficiente.
Anul acesta, aproximativ 16 000 de beneficiari vor primi granturi pentru proiecte de cercetare. Fonduri in valoare de un miliard de euro vor fi orientate către stimularea inovării la nivelul intreprinderilor mici şi mijlocii.

De asemenea, se va institui un nou premiu pentru femei inovatoare care au beneficiat de sprijin prin programul de finanţare in domeniul cercetării.

Majoritatea invitaţiilor/cererilor de propuneri vor fi publicate la data de 20 iulie.