InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Facilitarea calatoriilor in UE pentru cetatenii Ucrainei si Moldovei

19.04.2013, sursa: Parlamentul European
 

Scutirea de viză pentru cetățenii care au pașapoarte biometrice și simplificarea cererilor pentru demonstrarea scopului călătoriei sunt cateva din schimbările cheie votate la acordurile din 2008 de facilitare a obținerii vizelor intre UE și Ucraina / Moldova. Cetățenii UE sunt deja scutiți de viză pentru a călători in cele două țări. Raportorii pentru Ucraina și Marinescu Moldova au explicat de ce au susținut modificările.

Noile reguli includ o scutire de viză pentru șederile de scurtă durată pentru cetățenii din Ucraina și Moldova care au pașapoarte biometrice.

Reguli simplificate

Modificările au simplificat și cererile de documente pentru demonstrarea scopului călătoriei pentru reprezentanți ai societății civile, ziariști și participanți la evenimentele internaționale. Acesta clarifică și regulile privind durata vizelor cu intrări multiple.

Ucraina

Conform raportorului Claude Moraes (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit), noile reguli "asigură poporul ucrainean că, in ciuda dificultăților actuale din relațiile UE- Ucraina, ne angajăm in consolidarea contactelor dintre cetățenii Uniunii Europene și Ucrainei".

Domnul Moraes a spus insă că dorește să vadă "un progres in drepturile LGTB, statul de drept și democrație" inaintea altei liberalizări. Noile reguli suprimă și taxa de viză de 70 de euro pentru anumiți solicitanți.

Moldova

Șoferii autobuzelor și camioanelor, ziariștii, rudele apropiate ale cetățenilor UE și participanții la programe transfrontaliere de cooperare pot beneficia de cerințe simplificate. Cetățenii moldoveni pot face o solicitare și prin furnizori de servicii externe, pentru o taxă de 30 de euro, nefiind obligați să facă cererea personal.

Pentru raportorul Marian-Jean Marinescu (Romania), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), modificările reprezintă un "stimul pentru Moldova de a implementa reforme in domeniile libertății, securității și justiției" și "o nouă oportunitate pentru investițiile UE și deschiderea pieței muncii".

Procesul liberalizării vizelor nu va facilita traficul de ființe umane, a mai spus domnul Marinescu. "Autoritățile moldovene au făcut eforturi importante pentru atenuarea acestui tip de trafic, dar trebuie să-și continue eforturile in identificarea și ajutarea victimelor", a mai arătat raportorul.