InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Extinderea retelei EURES

10.12.2012, sursa: Comisia Europeana
 


Serviciul on-line de ocupare a forţei de muncă al UE va fi extins pentru a include şi mai multe posturi vacante şi pentru a veni in sprijinul unui număr şi mai mare de şomeri.

In condiţiile in care in Uniunea Europeană şomajul afectează circa 25 de milioane de persoane, crearea de locuri de muncă este o prioritate a UE. Pentru mulţi cetăţeni, soluţia este căutarea unui loc de muncă in altă ţară din UE, unde posturile disponibile ar putea corespunde nivelului lor de pregătire.

Peste tot in Europa există locuri de muncă disponibile - numărul posturilor neocupate a crescut incepand cu jumătatea anului 2009, in special in domenii care se dezvoltă rapid, cum ar fi sectorul IT, telecomunicaţiile sau economia ecologică.

Pentru a răspunde nevoilor actuale, Comisia a propus o strategie care prevede adaptarea reţelei de ocupare a forţei de muncă (EURES) pentru ca aceasta să vină mai uşor in sprijinul angajatorilor şi al persoanelor aflate in căutarea unui loc de muncă. Reţeaua este formată din serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi acoperă in prezent 40% din ofertele disponibile in 31 de ţări europene. In plus, reţeaua găzduieşte o bază de date on-line care include aproximativ 750 000 de CV-uri.

In baza noii strategii , EURES se va extinde pentru a oferi şi mai multe locuri de muncă, prin includerea in reţea a agenţiilor private de ocupare a forţei de muncă. Acestea vor fi acreditate şi supervizate de birourile naţionale create de fiecare ţară participantă.

Datorită noii strategii, EURES işi va mări capacitatea de a-i ajuta pe tineri să-şi găsească un loc de muncă sau să participe la stagii şi programe de formare.

Site-ul poate fi utilizat gratuit şi, in plus, oferă informaţii despre condiţiile de viaţă şi de muncă din ţările participante - toate acestea in 25 de limbi.

La reţea participă cele 27 de state membre ale UE, alături de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia.

Site-ul este accesat in fiecare lună de aproximativ 4 milioane de persoane, iar informaţiile pe care le generează conduc anual la ocuparea a circa 50 000 de locuri de muncă.

Pentru informaţii detaliate, consultaţi calendarul sesiunilor de informare EURES din ţara dumneavoastră.

Plan de ocupare a forţei de muncă

Reformarea EURES respectă prevederile agendei pentru noi competenţe şi locuri de muncă, al cărei scop este să crească flexibilitatea pieţelor muncii, să le ofere lucrătorilor competenţele de care au nevoie, să amelioreze condiţiile de lucru şi să creeze locuri de muncă.

Principalul obiectiv pentru anul 2020 este creşterea, pană la 75%, a ratei de ocupare a forţei de muncă in randul persoanelor cu varsta cuprinsă intre 20 şi 64 de ani. Acesta este unul dintre elementele-cheie ale strategiei UE privind creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, Europa 2020.

Reformarea EURES ar urma să se finalizeze pană la sfarşitul anului 2013.