InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Expertii UE ajuta Grecia

20.03.2012
 


Experţii UE ajută Grecia să depăşească dificultăţile economice şi să reducă şomajul.

La inceputul anului 2010, datoria publică şi deficitele bugetare in creştere au generat o criză de incredere in moneda euro. Tulburările de pe pieţele financiare au afectat puternic Grecia. Investitorii au considerat că ţara ar putea intra in incapacitate de plată din cauza datoriei devenite nesustenabile.

Pentru a o ajuta, ţările din zona euro şi FMI au pus la dispoziţia Greciei, in mai 2010, un pachet de imprumuturi de urgenţă in valoare de 110 miliarde de euro. Acest ajutor a fost condiţionat de continuarea reformării finanţelor publice şi a politicilor economice de către guvernul grec.

In faţa acestei provocări, Grecia a solicitat sprijinul Comisiei, pentru a crea o echipă de experţi care să ajute guvernul să implementeze reformele. Obiectivul: revenirea la creştere economică şi crearea de locuri de muncă.

Acest ajutor, deosebit de important pentru continuarea reformelor, i-a permis Greciei să obţină, săptămana trecută, un al doilea program de asistenţă financiară .

O muncă de echipă

Una din principalele sarcini ale experţilor a fost aceea de a se asigura că fondurile UE - separate de planul de salvare şi reprezentand, in prezent, una din singurele surse de finanţare a creşterii - sunt mai bine orientate.

Ei au ajutat Grecia să direcţioneze o mare parte din aceşti bani către 181 de proiecte cu un impact potenţial major. Potrivit celui mai recent raport al echipei, este vorba de proiecte de construcţie a 5 autostrăzi, care ar urma să genereze pană la 30 000 de locuri de muncă şi de sprijin pentru intreprinderile mici care au nevoie de credite.

Experţii au ajutat şi la eficientizarea administrării fiscale. Guvernul a colectat arierate fiscale in valoare de 946 milioane de euro, de două ori mai mult decat obiectivul iniţial.

De asemenea, grupul operativ contribuie la raţionalizarea administraţiei publice, atat la nivel central, cat şi local. Au fost luate măsuri vizand reducerea birocraţiei in principalele sectoare economice.

Totuşi, mai răman multe de făcut. Echipa lucrează acum la accelerarea controlalelor vamale. In prezent, durata de timp necesară trecerii prin vamă a mărfurilor este de două ori mai mare faţă de cea inregistrată in restul statelor membre. O vămuire mai rapidă reduce costurile pentru intreprinderi.

Grecia va beneficia şi de alte măsuri de sprijin, care vor face obiectul propunerilor preşedintelui Comisiei, José Manuel Barroso, referitoare la stimularea creşterii economice.