InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Eveniment de lansare a Anului european al cetatenilor in Romania si inaugurarea noii retele Europe Direct Romania

11.02.2013, sursa: Reprezentanta Comisiei Europene
 

Reprezentanța Comisiei Europene și Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania organizează, in perioada 11 - 13 februarie 2013, evenimentul de lansare a Anului european al cetățenilor și de inaugurare a noii rețele Europe Direct Romania.

Adresat reprezentanților centrelor de informare și documentare europeană, coordonatorilor de comunicare din instituțiile implicate in promovarea temei anului european și presei, evenimentul vizează stimularea dezbaterii pe tema cetățeniei europene și a modalităților prin care publicul larg poate fi informat eficient cu privire la aceasta.

Lansarea Anului european va fi marcată in cadrul unei recepții organizate in seara de 11 februarie, in prezența domnului Niculae Idu, șeful Reprezentanței Comisiei Europene in Romania, doamnei Mădălina Mihalache, șeful Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, a Excelenței Sale domnul ambasador al Irlandei in Romania Oliver Grogan, precum și a invitatului special Paul Andre Baran, director Biblionet Romania și campion digital național desemnat de Comisia Europeană. In cadrul acestei recepții va avea loc și premierea concursului "Reporter European", ediția 2012.

Deschiderea oficială a conferinței "Cetățenie și dialog in Europa", organizată in data de 12 februarie, va beneficia de prezența domnului Dacian Cioloș, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, a membrilor Parlamentului European, doamna Renate Weber (Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa din Parlamentul European) și domnul Iuliu Winkler (Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), precum și Luminița Odobescu, consilier de stat la Cabinetului primului ministru.

Programul zilei de 12 februarie va include, de asemenea, o sesiune de prezentări susținute de vorbitori de marcă in domeniul literaturii, cinematografiei, diplomației, responsabilității sociale și social-media.

Despre Anul european al cetățenilor 2013

Acest An european coincide cu un moment de răscruce al procesului de integrare europeană. In 2013, cu un an inainte de desfășurarea alegerilor pentru

Parlamentul European, se implinesc 20 de ani de la introducerea prin Tratatul de la Maastricht a cetățeniei europene.

Activitățile organizate de instituțiile europene in 2013 se vor axa pe explicarea drepturilor cetățenilor, iar autoritățile de la nivel european, național, local, organizațiile publice și din societatea civilă vor fi incurajate să iși exprime punctele de vedere și să iși impărtășească experiențele in cadrul unor platforme special create pentru promovarea cetățeniei. Un exemplu in acest sens este pagina de internet a campaniei inițiate de Comisia Europeană, unde vor fi reflectate toate activitățile dedicate la nivel european: http://europa.eu/citizens-2013/en/home.

Despre rețeaua Europe Direct

Centrele Europe Direct reprezintă un punct de contact local pentru toate instituțiile UE și cooperează cu alți parteneri de informare activi. Ele completează și susţin activitatea Reprezentanțelor Comisiei Europene și a Birourilor de Informare ale Parlamentului European la nivel local și regional.

Misiunea centrelor Europe Direct este de a informa cetățenii europeni la nivel local și regional. In calitatea lor de prim punct de acces la Uniunea Europeană pentru cetățeni, centrele constituie un element-cheie al comunicării la nivel local.

Rețeaua Europe Direct Romania cuprinde 31 de centre de informare situate in intreaga țară. Mai multe informații despre aceste centre la nivel local se găsesc pe pagina de internet www.europedirectromania.eu.

Rețeaua de centre "Europe Direct" este coordonată și finanțată de către Reprezentanța Comisiei Europene. Cele 31 de centre beneficiază anual de granturi in valoare totală de pană la 580.000 de euro.

Persoane de contact:

Ioana Marchiș, consilier informare şi comunicare Reprezentanța Comisiei Europene in Romania și coordonator Europe Direct, tel. (+40-21)203.54.92, email ioana.marchis@ec.europa.eu

Mihai Roșioru, ofițer de presă, Reprezentanța Comisiei Europene in Romania, (+40-21)203.54.86, email mihai.rosioru@ec.europa.eu