InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Europenii isi doresc comunicatii mobile cu o largime de banda si mai mare, dar isi fac griji cu privire la costuri

14.08.2013
 

Europenii sunt tot mai dornici să adopte noile tehnologii, după cum reiese din ultimul sondaj la nivelul UE. Deși europenii sunt deschiși la oportunitățile oferite de noile instrumente și servicii, după cum reiese din cifrele privind noile abonamente la internet și privind utilizarea internetului pentru efectuarea de apeluri vocale, aceștia se gandesc de două ori inainte de a efectua un apel telefonic sau de a se conecta la internet, din cauza costurilor aferente acestor servicii.
Telefoanele mobile sunt acum pretutindeni, dar numai jumătate sunt "inteligente". Ponderea abonamentelor la telefoane care includ accesul la internet variază de la 55 % din numărul total al abonamentelor in Suedia, Danemarca, Regatul Unit, Finlanda, Franța și Țările de Jos, la mai puțin de 35% in Belgia, Grecia, Ungaria, Cipru, Romania, Bulgaria și Portugalia. Această rată de penetrare mai scăzută a telefoanelor inteligente este caracteristică in multe țări in care abonații cu acces la servicii de internet mobil iși limitează timpul petrecut online deoarece iși fac griji din cauza cheltuielilor - Ungaria (35 %), Portugalia (58 %), Grecia (53 %), Cipru (52 %), Belgia (47 %) și Romania (45 %). In prezent, din cauza grijilor legate de costuri, peste jumătate din cetățenii UE iși limitează apelurile efectuate de pe mobil către numere naționale (55 %) și internaționale (54 %). Procentul celor care iși limitează apelurile naționale este de peste 70% in Grecia (81 %), Portugalia (79 %), Irlanda (72 %) și Romania (71 %).
Accesul in bandă largă de la domiciliu este o realitate pentru 3/4 din gospodării: 72,5 % din gospodăriile din UE au in prezent o conexiune in bandă largă, cifră in creștere de la 67,3 % in 2011 (sursa: Eurostat). In Romania, creșterea inregistrată a fost de 20 de puncte procentuale, iar in Slovacia de 16,7 puncte, in prezent peste 50 % din gospodăriile din toate statele membre avand o conexiune in bandă largă. Iar distincția intre telefonie și internet se estompează rapid: 34 % utilizează internetul pentru a efectua apeluri vocale (Voice over Internet Protocol sau "VOIP"), in creștere cu 7 puncte in 2012. Dintre aceștia, 28 % utilizează internetul pentru a vorbi gratis cu utilizatorii aceleași rețele VOIP, iar 4 % utilizează VOIP pentru a efectua apeluri internaționale mai ieftine. Apelurile prin intermediul aplicațiilor online sunt extrem de populare in Bulgaria (57 %), Cipru (55 %), Estonia (54 %), Lituania și Letonia (51 %). Serviciile VOIP sunt mai puțin utilizate in Portugalia (18 %), Italia (26 %), Spania (28 %) și Grecia (29 %), dar devin mai populare, utilizarea acestor servicii inregistrand o creștere medie de 7 puncte comparativ cu 2011. Creșterea utilizării VOIP pare să urmeze creșterea utilizării serviciilor de comunicații in bandă largă; de exemplu, in Cipru, in 2012 numărul gospodăriilor conectate la internet a crescut cu 11 %, iar utilizarea serviciilor VoIP a crescut cu 16 puncte.
"Garantarea faptului că așteptările consumatorilor pot fi transformate in realitate la un preț accesibil este unul dintre obiectivele pachetului «Un continent conectat», care va fi prezentat de Comisie in septembrie", a declarat Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisarul responsabil pentru Agenda digitală.
Context
Rezultatele preliminare ale acestui sondaj au fost prezentate anterior, in luna iulie, (a se vedea IP/13/660), evidențiind in mod special faptul că viteza traficului pe internet se conturează ca o principală problemă in randul utilizatorilor de internet. 45 % din utilizatorii de internet din Europa ar fi dispuși să iși modernizeze pachetele de internet sau să iși schimbe pachetele de internet pentru a beneficia de o viteză de conexiune mai mare.
Sondajul privind comunicațiile electronice la nivelul gospodăriilor se efectuează anual incepand din 2006. Obiectivul sondajului este de a sprijini elaborarea de politici in domeniul comunicațiilor electronice, prin colectarea regulată de date și tendințe cu privire la atitudinea gospodăriilor și a persoanelor față de furnizarea principalelor servicii de comunicații electronice.
Ancheta pe teren pentru acest sondaj s-a incheiat in martie 2013. Au fost intervievați la domiciliu 26 786 de respondenți din diferite grupuri sociale și demografice ale populației UE. Intrucat ancheta pe teren a avut loc inainte de 1 iulie 2013, data oficială a aderării Croației la Uniunea Europeană, rezultatele sunt prezentate pentru UE 27 și Croația, iar mediile europene se referă doar la UE 27.
Linkuri utile:
Sondajul complet: https://ec.europa.eu/digital-agenda/news-redirect/10099