InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Europenii doresc actiuni mai ferme la nivelul UE in domeniul apei

23.03.2012
 

Conform rezultatelor unui sondaj Eurobarometru publicate deja, aproape trei sferturi dintre europeni sunt de părere că UE ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei cu care se confruntă Europa. Marea majoritate, adică 68%, consideră că problemele legate de apă sunt grave. Seceta, inundațiile și poluarea chimică a apelor sunt considerate a fi provocări majore. De asemenea, 62% dintre cetățeni nu se consideră suficient de bine informați, in timp ce 67% dintre ei cred că cel mai eficient mod de a reduce problemele legate de apă ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea. Se bucură, de asemenea, de susținere publică unele măsuri precum amenzi mai mari pentru poluatori, o politică de prețuri mai echitabilă sau stimulente financiare (subvenții sau scutiri de taxe). In acest context, 73% dintre europeni cer luarea mai multor măsuri la nivelul UE pentru reducerea problemelor legate de apă.
Problemele legate de apă sunt considerate grave
Cetățenii sunt preocupați atat de calitatea apei, cat și de cantitățile de rezerve de apă. Seceta este un motiv mai puternic de ingrijorare in țările mediteraneene, cetățenii din Portugalia (96%), Spania (95%) și Italia (94%) spunand că ea reprezintă o problemă serioasă. O mare parte dintre europeni (79%) consideră inundațiile ca fiind o problemă majoră, acestea fiind un motiv serios de ingrijorare pentru majoritatea covarșitoare a cetățenilor din Romania (96%), Bulgaria (94%) și Polonia (94%). Majoritatea cetățenilor cred că, in ultimii zece ani, calitatea apei s-a imbunătățit (23%) sau a rămas aceeași (25%), in timp ce 44% dintre aceștia sunt de părere că ea s-a deteriorat. Pentru majoritatea europenilor (84%), pe primul loc intre factorii care reprezintă o amenințare pentru resursele de apă este poluarea chimică, urmată de schimbările climatice (55%) și de schimbările la nivelul ecosistemelor acvatice (49%).
61% dintre persoanele intervievate consideră că nu fac suficient pentru a proteja resursele de apă, dar cred de asemenea că sunt necesare mai multe eforturi din partea sectorului industrial (65%), a sectorului agricol (51%) și a producătorilor de energie (47%).
Un sprijin puternic in favoarea acțiunilor la nivelul UE
73% dintre europeni consideră că UE ar trebui să propună măsuri suplimentare pentru rezolvarea problemelor din domeniul apei cu care se confruntă Europa. Această tendință este confirmată pe intreg continentul, deoarece majoritatea cetățenilor din toate statele membre sunt de părere că acest subiect ar trebui abordat la nivelul UE, procentul acestora variind intre 55% in Estonia sau 56% in Regatul Unit și 81% in Slovacia și Germania. Europenii consideră că aceste măsuri ar trebui să se concentreze in principal pe poluarea apei cauzată de industrie (69%), agricultură (39%), utilizarea excesivă a apei (30%), inundații și secetă (24%).
Un proiect de politică in domeniul apei
Aceste aspecte vor fi luate in considerare de Comisia Europeană in cadrul "Proiectului de conservare a resurselor de apă ale Europei" planificat pentru noiembrie 2012. Proiectul va identifica lacunele actuale și prioritățile viitoare și va propune măsuri in vederea orientării politicii in domeniul apei pană in anul 2020. El se va baza pe o analiză combinată a unor modele economice și climatice pentru perioada de pană in 2050
Sursa:CE