InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Europei ii place conexiunea Wi-Fi: un nou studiu recomanda sa se puna la dispozitie mai multe frecvente

01.08.2013
 

Un nou studiu al Comisiei Europene confirmă că marea majoritate a cetățenilor europeni aleg să utilizeze conexiunea Wi-Fi la internet, iar tendința va continua. 71 % din volumul total al traficului de date fără fir din UE din 2012 a avut drept destinație telefoanele inteligente și tabletele care folosesc conexiunea Wi-Fi, această valoare putand crește la 78 % pană in 2016. Aceste rezultate surprinzătoare indică modul in care tarifele mai mici pe care le plătesc consumatorii pentru a utiliza punctele de acces la internet fără fir schimbă comportamentele, iar studiul recomandă să se pună la dispoziție frecvențe suplimentare in toată Uniunea Europeană pentru a sprijini această cerere in creștere.
eelie Kroes, vicepreședintă a Comisiei Europene, a declarat: "Conexiunea Wi-Fi are un succes enorm. Toată lumea are de caștigat de pe urma ei. Mă voi asigura că, prin frecvențe suplimentare și norme mai puțin stricte, Comisia Europeană contribuie la extinderea utilizării conexiunii Wi-Fi."
Deși rețelele 3G/4G sunt esențiale pentru o activitate cu adevărat mobilă, in prezent este costisitor să se achiziționeze drepturile de utilizare a frecvențelor necesare funcționării acestor rețele, consumatorii plătesc tarife ridicate pentru a le folosi (in roaming, de exemplu), iar rețelele sunt deja congestionate in multe părți din Europa din cauza lipsei de frecvențe alocate.
"Sistemele prin care rețeaua Wi-Fi este utilizată in comun de mai multe persoane ilustrează foarte bine modul in care, prin crowdsourcing, se poate asigura o conexiune mai bună la internet pentru toată lumea. Orice cetățean european ar trebui să poată avea acces la internet și atunci cand nu se află acasă sau la locul de muncă," a adăugat Neelie Kroes.
Utilizarea combinată a conexiunii Wi-Fi și a altor infrastructuri microcelulare (care completează tradiționalele stații de bază mobile macrocelulare) poate reduce gradul de congestionare al rețelelor 3G/4G prin oferirea unei funcții de backhaul in afara acestor rețele, minimizand totodată costurile atat pentru operatori, cat și pentru utilizatorii rețelelor. Utilizarea mai extinsă a acestor tehnologii ar permite operatorilor să economisească zeci de miliarde de euro cu actualizarea rețelelor pentru a satisface cererea clienților. Atunci cand se află in apropierea unui punct de acces la internet fără fir, consumatorii ar face economii prin utilizarea conexiunii Wi-Fi in loc să plătească pentru date mobile. Microcelulele pot, de asemenea, extinde acoperirea rețelei in locuri in care este dificil de ajuns, inclusiv in interiorul clădirilor mari.
Studiul recomandă:
• ca frecvențele cuprinse intre 5150 MHz și 5925 MHz să fie puse la dispoziție la nivel mondial pentru Wi-Fi;
• să se continue punerea la dispoziție integrală a benzilor de 2,6 GHz și de 3,5 GHz pentru utilizare mobilă și să se desfășoare consultări referitoare la opțiunile viitoare privind licențele pentru banda de 3,5 GHz și alte noi benzi potențiale de frecvențe mobile cu licență, precum și
• să se reducă obligațiile administrative legate de crearea de servicii și rețele de degajare in locuri publice.
Context
Conexiunea Wi-Fi este utilizată cel mai frecvent acasă și la locul de muncă, fiind utilă mai ales pentru a se conecta mai multe dispozitive printr-un singur abonament de internet. Conexiunea Wi-Fi este asigurată din ce in ce mai frecvent in locurile publice precum cafenelele și stațiile de transport public, precum și de operatorii de telefonie mobilă care urmăresc să degajeze o parte din traficul din rețelele 3G congestionate. Acest lucru le permite operatorilor să facă față creșterii preconizate, cu 66 % pe an, a traficului mobil de date pentru perioada 2012-2017.
Microcelulele sunt noduri de acces radio de mică putere care susțin macrocelulele cunoscute in prezent drept stații de bază mobile sau antene. Microcelulele vor juca un rol din ce in ce mai important in toate rețelele mobile. Rețelele 4G/LTE (long term evolution) vor tinde să funcționeze ca rețele compuse din straturi de microcelule (utilizabile pe o rază de 10 metri pană la 2 kilometri) și macrocelule (raza poate ajunge pană la zeci de kilometri), microcelulele devenind astfel mult mai integrate in funcționarea rețelei față de rețelele 3G, in care microcelulele au rolul de a degaja ocazional traficul.
In cadrul studiului, degajarea traficului de date a fost definită drept direcționarea traficului de date fără fir care ar putea fi deservit de rețele de celule cu rază lungă de acțiune spre așa-numitele "puncte de acces cu rază mică de acțiune"(LTE sau Wi-Fi). Telefoanele inteligente și tabletele se pot conecta la astfel de tehnologii alternative de acces la rețea, care folosesc acoperirea locală și pot funcționa pe frecvențe accesibile mai multor operatori de rețele.
Alte concluzii ale studiului:
• Intre Wi-Fi și microcelulele LTE există mai curand o relație de complementaritate, decat de substituție. Combinarea ambelor tehnologii poate facilita exploatarea la maximum a frecvențelor disponibile la costuri minime, utilizand legăturile de transmisie obișnuite și alte infrastructuri.
• Soluțiile de degajare pot permite o reutilizare mult mai mare a frecvențelor intr-o anumită zonă geografică.
• Noile echipamente Wi-Fi vor permite asigurarea unor viteze mai mari prin utilizarea unor canale mai largi (80 MHz sau 160 MHz).
• Procesele de autentificare automată pentru accesarea rețelelor Wi-Fi vor elimina in mare măsură problemele generate de complexitatea tradițională a conectării manuale la Wi-Fi, și anume a procesului de conectare și de autentificare.
• Grație soluțiilor care permit cetățenilor să iși partajeze lărgimea de bandă prin Wi-Fi și prin intermediul unei serii de agregatori de roaming, accesul la rețeaua Wi-Fi publică devine mai ușor și mai convenabil pentru mulți utilizatori.
Sursa:CE