InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Europa, consumatoare de energie 100% regenerabila?

12.04.2010, sursa: PricewaterhouseCoopers
 

Potrivit unui raport realizat de PricewaterhouseCoopers, Europa si Africa de Nord ar putea sa obtina pana in 2050 tot necesarul de electricitate doar din resurse regenerabile. O retea 'SuperSmart' pan-europeana care sa alimenteze cu energie tot continentul? E cat se poate de fezabila din punct de vedere tehnic, spune raportul intocmit de PricewaterhouseCoopers.

Acest sistem ar fi alimentat de ferme solare plasate in Africa de Nord, de unele hidro-electrice din Scandinavia si din Alpi si de platforme eoliene, atat pe uscat, cat si pe mare,  din zona Baltica si a Marii Nordului. Energia marina si instalatiile de obtinere a energiei din biomasa ar urma sa completeze tabloul. "Raportul raspunde criticilor la adresa energiei regenerabile ca solutie la scara globala", spune Richard Gledhill, reprezentant PwC. "Am demonstrat cum diversitatea tehnologica si cea geografica pot sa rezolve atat problemele legate de costuri, cat si pe cele care tin de securitatea stocurilor de energie".

Raportul mai anticipeaza ca o raspandire a energiilor regenerabile ca alternativa la cele actuale va antrena preturi tot mai mici pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon. Energia astfel creata devine competitiva din punctul de vedere al costurilor si poate asigura electricitate la preturi accesibile in intreaga regiune.