InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Eurobarometru CE: Sprijin larg pentru politica agricola comuna

11.01.2016
 

69% dintre romani considera ca agricultura si dezvoltarea rurala sunt subiecte importante pentru viitor, releva studiul Eurobarometru privind politica agricola comuna, realizat intre 16 si 28 octombrie. Potrivit repondentilor, tintele principale ale politicii UE in domeniu ar trebui sa fie asigurarea unui standard de viata decent pentru agricultori (59%), dezvoltarea zonelor rurale pastrand caracterul lor specific (56%), garantarea unor produse agricole de calitate, sanatoase si sigure si asigurarea unor preturi rezonabile la alimente pentru consumatori (ambele cu 53%).

Peste doua treimi dintre romani (68%) au auzit de sprijinul acordat de UE agricultorilor, insa jumatate dintre ei nu cunosc detalii despre acesta. 57% dintre respondenti apreciaza ca sprijinul acordat este prea mic si doar 27% il considera adecvat, iar 84% sunt de parere ca el ar trebui sa creasca in viitor. Marea majoritate a romanilor cred ca subventiile ar trebui reduse in cazul agricultorilor care nu respecta standardele privind bunastarea animalelor (74%), protectia mediului (77%) si siguranta alimentara (79%). 90% dintre romani apreciaza ca utilizarea practicilor agricole favorabile climei si mediului ("practicile verzi") ar trebui continuata. Iar 73% dintre cei intervievati considera ca politica agricola comuna aduce beneficii tuturor cetatenilor, nu doar agricultorilor.

Pe ansamblul Uniunii, 62% dintre cetateni considera ca agricultura este un subiect important pentru viitor, 56% apreciaza ca garantarea unor produse agricole de calitate, sanatoase si sigure ar trebui sa fie un obiectiv principal al politicii agricole comune, 69% au auzit de sprijinul acordat agricultorilor, insa 59% nu cunosc mai multe detalii, iar 62% cred ca politica agricola comuna aduce beneficii tuturor. 41% dintre europeni considera sprijinul UE pentru fermieri adecvat si doar 29% apreciaza ca este prea mic. Cei care sunt in favoarea cresterii acestui sprijin in viitor reprezinta 45% din totalul respondentilor. Europenii sunt si ei majoritar in favoarea penalizarii celor ce nu respecta standardele de bunastare animala, mediu si siguranta alimentara (87% este procentul inregistrat de toate cele 3 categorii). De asemenea, 87% dintre ei sunt in favoarea aplicarii de practici agricole "verzi".

Datele pentru studiul Eurobarometru privind politica agricola comuna au fost colectate in perioada 17-26 octombrie 2015. Esantionul folosit pe ansamblul Uniunii Europene a fost de 27.822 persoane, iar metoda de intervievare a fost fata-in-fata.

Esantionul pentru Romania a fost compus din 1.017 persoane.

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
ebs_440_fact_ro_ro.pdf
ebs_440_fact_ro_ro.pdf
2,43 MBytes
11.01.2016 11:50