InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Eurobarometru - sondaj privind politica agricola comuna

10.03.2014, sursa: Comisia Europeana
 

Peste trei sferturi (77%) dintre europeni considera ca politica agricola comuna (PAC) aduce beneficii tuturor cetatenilor UE. Peste 90% dintre acestia sunt favorabili fata de principalele orientari ale noii PAC, cum ar fi ajutoare mai echitabile si mai bine directionate (92%) si stabilirea unei legaturi intre sprijinul financiar acordat fermierilor si utilizarea de practici agricole benefice pentru mediu ("ecologizare", 91%). Acestea sunt concluziile principale ale sondajului Eurobarometru privind PAC publicat astazi de Comisie.

Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a declarat: "Aceste rezultate confirma importanta pe care europenii o acorda sprijinirii agriculturii si zonelor rurale. Ele indica, de asemenea, ca exista o simbioza foarte buna intre orientarile PAC reformate si asteptarile societatii civile. Aceasta legatura esentiala si puternica dintre cetateni si fermieri va fi consolidata gratie noii PAC, care va face tangibile si va spori beneficiile societale, economice si de mediu pe care agricultura europeana le aduce societatii europene in ansamblul sau si fiecarui contribuabil european in viata sa de zi cu zi."

Celelalte tendinte puse in evidenta de sondaj sunt:

Europenii acorda o importanta crescanda agriculturii: o considera, alaturi de dezvoltarea zonelor rurale, o miza "foarte importanta" pentru viitor (53%, +7 puncte fata de 2009). O majoritate absoluta considera de asemenea ca este important sa se asigure diversitatea sectoarelor agricole si a produselor alimentare in cadrul Uniunii Europene.

Peste 80% dintre europeni sustin obiectivele-cheie ale PAC, fie ca este vorba de garantarea aprovizionarii cu produse alimentare, de dezvoltarea zonelor rurale intr-un mod mai echilibrat sau de sprijinirea tinerilor fermieri.

Acest sprijin este si mai consistent atunci cand vine vorba de principalele orientari aduse de reforma: pentru 91% dintre acestia (+4%), stabilirea unei legaturi intre sprijinul financiar acordat fermierilor si respectarea practicilor agricole benefice pentru mediu ("ecologizare") este privita ca un lucru pozitiv, la fel ca si acordarea de sprijin fermierilor intr-un mod mai echitabil si mai bine orientat - 92% (+4% fata de 2009).

O majoritate a cetatenilor UE sunt in favoarea sprijinului acordat fermierilor si sunt de acord cu proportia acestui sprijin in ansamblul bugetului UE. Valoarea sprijinului acordat fermierilor este considerata ca fiind adecvata de 45%, "prea mica" de 26% si "prea mare" de 13%.

91% dintre europeni sunt de opinia ca este important sa se sprijine exploatatiile agricole fragile atunci cand se confrunta cu dificultati climatice, sanitare sau economice, iar aproape unul din doi considera acest principiu ca fiind "foarte important" (48%).

64% dintre europeni au auzit de sprijinul pe care UE il acorda fermierilor in cadrul PAC, in timp ce, in ancheta precedenta din 2009, doar 41% dintre europeni declarau ca au auzit de PAC in general1.

Majoritatea europenilor (61%) sunt constienti de faptul ca veniturile agricole sunt mai scazute decat cele din alte sectoare economice.

In ceea ce priveste informarea consumatorilor, ancheta arata ca europenii sunt foarte atenti la calitatea produselor alimentare precum laptele si anumite tipuri de carne si ca au asteptari importante in ceea ce priveste trasabilitatea. Majoritatea europenilor (53%) sunt chiar dispusi sa plateasca putin mai mult pentru ca pe etichete sa apara informatii cu privire la originea acestor produse.

Context

In urma reformei PAC, Comisia a tinut sa cunoasca din nou opinia cetatenilor UE cu privire la politica agricola comuna (PAC) si importanta pe care o acorda agriculturii din Uniunea Europeana. Ancheta a fost realizata in conformitate cu metodologia sondajelor Eurobarometru, intre 23 noiembrie si 2 decembrie 2013, in cele 28 de state membre ale UE si a implicat 27 919 cetateni proveniti din categorii sociale si demografice variate.

 

 

 

 

Fisiere atasate

Document PDF
PAC_410_en.pdf
PAC_410_en.pdf
5,32 MBytes
11.03.2014 15:17