InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Eticheta care ar putea deveni obligatorie pentru produsele textile

20.05.2010, sursa: Parlamentu European
 

Etichetele "Made in" vor deveni obligatorii pentru produsele textile in Europa, potrivit Parlamentului European. Marţi, deputaţii au adoptat modificarea sistemului UE de etichetare a textilelor. In plus, ei consideră că in viitorul apropiat va fi nevoie de cerinţe obligatorii şi armonizate in acest domeniu.


Obligativitatea indicării prin etichetare a ţării de origine va fi necesară pentru a asigura consumatorii că nu sunt induşi in eroare de etichete care sugerează că produsele textile ar fi produse intr-un stat membru şi nu intr-o ţară terţă. In prezent, etichetarea "Made in" este voluntară in UE şi este utilizată in funcţie de legislaţia naţională, spre deosebire de SUA, Canada sau Japonia de exemplu, unde etichetarea ţării de origine este reglementată in mod strict.


Legislaţia UE actuală pentru produsele textile se aplică doar asupra armonizării denumirii fibrelor textile (există 48 de fibre, dintre care 18 sunt naturale şi 30 sintetice) care se comercializează pe piaţa unică.


Chiar dacă iniţial Parlamentul a fost consultat doar in ceea ce priveşte o propunere tehnică a Comisiei, care prevedea reducerea perioadei de timp pentru plasarea pe piaţă a noilor fibre, deputaţii au decis elaborarea unei propuneri mai politice, şi anume introducerea in noul regulament a obligativităţii indicării prin etichetare a ţării de origine.


Pentru a ajuta consumatorii să poată face o alegere in deplină cunoştinţă de cauză, deputaţii solicită Comisiei să prezinte un raport in următorii doi ani şi, dacă este necesar, chiar o propunere legislativă in vederea impunerii noilor prevederi in materie de etichetare. Acest raport ar trebui să conţină cerinţe armonizate referitoare la etichetarea cu privire la intreţinere, mărimile pentru imbrăcăminte şi incălţăminte, precum şi avertismente legate de siguranţă şi sănătate (inflamabilitate, posibile substanţe alergenice) şi la etichetarea socială, acordată pe baza unor criterii cum ar fi respectarea standardelor de muncă esenţiale, a drepturilor sociale, pregătirea profesională a angajaţilor şi tratamentul egal.

Raportul Toine Manders (ALDE, NL) a fost adoptat cu 528 voturi pentru, 18 impotrivă şi 108 abţineri.