InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Era digitala: ghidul Parlamentului European

17.08.2015
 

315 milioane de europeni folosesc internetul in fiecare zi. Citim stirile, ne uitam la filme, cumparam si petrecem timp cu prietenii online. Pentru ca era digitala sa poata stimula cresterea economica si pentru a elimina frontierele nationale online, Comisia Europeana a prezentat in mai 2015 o strategie pentru piata unica digitala. In iunie, Parlamentul si Consiliul au ajuns la un acord privind eliminarea taxelor de roaming din 2017 si garantarea egalitatii in traficul internet.

 

Big data: date pastrate si prelucrate in cantitati imense, ce pot include informatii despre tranzactii de cumparare si semnale GPS. Comisia identifica un numar de provocari, precum proprietatea si protectia datelor.

 

Cloud computing: date utilizate, stocate si procesate la distanta, pe servere accesate prin internet. Printre beneficii se numara pretul mic al acestor servicii, dar exista riscul felului in care sunt folosite datele confidentiale.

 

Comertul electronic: Comertul cu produse si bunuri pe internet, nu in magazine. Conform Comisiei, numai 15% dintre consumatori fac cumparaturi online din alta tara UE, una dintre provocari fiind pretul ridicat al transportului.

 

Blocarea geografica: o practica discriminatorie utilizata din motive comerciale, atunci cand comerciantii online refuza nejustificat accesul consumatorilor la un site din cauza locului unde se afla acestia sau ii redirectioneaza catre un magazin local cu preturi si produse diferite. In iulie, in plen, deputatii europeni si-au fixat pozitia asupra reformei copyright-ului, cerand ameliorarea accesului la continut peste frontiere, recunoscand, insa, importanta licentelor teritoriale, in special pentru productiile TV si de film.

 

Neutralitatea internetului: principiul conform caruia furnizorii de internet trebuie sa trateze continutul, site-urile si platformele online egal, fara sa blocheze sau sa incetineasca site-urile cu care sunt in competitie. Garantarea neutralitatii internetului va face parte din pachetul telecom, asupra caruia Parlamentul si Consiliul au cazut de acord in iunie.

 

Roaming: posibilitatea de a ramane conectat la internet pe un telefon mobil sau de a lansa sau primi apeluri telefonice in afara razei propriei retele de telefonie, de obicei intr-o tara straina. Conform acordului provizoriu asupra pachetului telecom, apelurile, sms-urile si accesul la internet in alt stat UE nu va fi taxat in plus fata de costurile pentru propria tara de la 15 iunie 2017.

 

 

Sursa: Parlamentul European