InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Egalitatea de gen in UE

17.04.2014, sursa: Comisia Europeana
 

In Europa, decalajele in materie de egalitate de gen sunt in scadere, dar progresele sunt lente, potrivit unui raport anual al UE publicat in 14 aprilie 2014.

In raport se constata persistenta inegalitatilor dintre femei si barbati in ceea ce priveste rata de ocupare a fortei de munca, nivelul de salarizare si reprezentarea, in timp ce violenta impotriva femeilor ramane o problema importanta:

-       In medie, femeile castiga cu 16,4% mai putin decat barbatii.

-       In toata Europa, doar 27% dintre parlamentari sunt femei.

-       In UE, 1 dn 3 femei a suferit acte de violenta fizica sau sexuala, dupa varsta de 15 de ani.

Eforturile depuse de UE pentru a reduce inegalitatile au adus imbunatatiri majore:

-       Investitiile majore in structurile de ingrijire a copiilor a contribuit la cresterea ratei de ocupare a femeilor la 63%, fata de 58%, in 2002.

-       De la introducerea, in 2010, a unor actiuni pozitive, proportia femeilor in structurile de conducere a crescut de la 11% la 17,8%.

-       In 2013 au fost introduse masuri legislative si actiuni concrete pentru combaterea violentei impotriva femeilor - un buget in valoare de 15,1 milioane de euro a fost consacrat pentru finantarea unor campanii in acest sens.

Cu toate acestea, in raport se estimeaza ca, in ritmul actual, avem nevoie de peste 70 de ani pentru a ajunge la egalitatea de gen in materie de salarizare si de 20 ani pentru ca femeile sa aiba o reprezentativitate de 40% in parlamentele nationale.

Realizarea egalitatii de gen

Pentru perioada 2010-2015, eforturile UE pentru imbunatatirea egalitatii de gen se axeaza pe independenta economica, salarizare egala si eliminarea violentei impotriva femeilor.

Initiativele in acest sens continua. In luna martie, UE a recomandat ameliorarea transparentei in materie de salarizare, pentru a contribui la eliminarea discrepantelor de remunerare intre femei si barbati. Este in curs o propunere privind actiunea pozitiva, pentru a obtine paritatea in structurile de conducere.

Drepturilefundamentale

Potrivit unui al doilea raport, publicat tot azi, Carta drepturilor fundamentale a UE - care garanteaza drepturile cetatenilor UE, inclusiv egalitatea si nediscriminarea - incepe sa joace un rol mai important in procesul legislativ si politic. Instantele o invoca din ce in ce mai des atunci cand isi pronunta hotararile, iar in 2013 au fost propuse noi acte legislative care vizeaza consolidarea drepturilor.

Raportul arata ca cetatenii europeni manifesta un interes puternic fata de aspectele legate de drepturile fundamentale. Aproape jumatate din intrebarile primite de centrele de informare ale UE anul trecut se refereau la dreptul la libera circulatie si sedere, in timp ce 5% dintre ele vizau normele de combatere a discriminarii.