InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Eficienta energetica- o noua etichetare pentru electrocasnice

20.05.2010, sursa: Parlamentul European
 

Parlamentul European a adoptat miercuri un nou format al etichetării privind eficienţa energetică, introducand o clasă adiţională de tip "plus" la schema de culori cunoscută.

Aceste etichete vor conţine mai multe informaţii legate de consumul energetic al produselor de uz casnic şi al produselor cu impact energetic. In plus, orice viitoare publicitate care promovează preţul sau eficienţa energetică a frigiderelor, a maşinilor de spălat sau a cuptoarelor va trebui să indice clasa energetică a produselor.
Eticheta existentă ajută deja consumatorii să evalueze costurile curente atunci cand achiziţionează noi produse pentru uz casnic precum frigidere, congelatoare, maşini de spălat, uscătoare, maşini de spălat vase, cuptoare sau aparate pentru aer condiţionat.

Producătorii sunt in prezent obligaţi să indice consumul anual de energie indiferent dacă produsul are o eficienţă energetică foarte bună (verde, categoria "A") sau precară (roşu, categoria "G"). In funcţie de produs, eticheta va indica consumul de apă, nivelul zgomotului sau puterea calorică.

Şapte categorii - şapte culori
Noua etichetă de eficienţă energetică pentru aparatele de uz casnic va permite categorii adiţionale ("A+++" fiind pentru produsele cu cel mai redus consum energetic), numărul acestora va fi insă limitat la 7. La adăugarea unei noi clase, gama de culori se va deplasa. In acest mod, este garantat un format al etichetei care să fie clar vizibil şi lizibil şi uşor de inţeles de către consumatori.

Publicitatea trebuie să indice eficienţa energetică
Orice publicitate pentru un anumit model de produse cu impact energetic include o referire la clasa de eficienţă energetică a produsului, atunci cand sunt făcute publice informaţii legate de impactul energetic sau de preţ. Furnizarea de informaţii exacte, relevante şi comparabile privind consumul specific de energie al produselor cu impact energetic va ajuta utilizatorilor finali să se decidă in funcţie de potenţialul de economisire a energiei, in vederea reducerii facturilor la energie pe termen lung.

Etichetare tocurilor pentru uşi şi ferestre
In viitor, etichetarea privind eficienţa energetică se va aplica şi produselor cu consum energetic cu destinaţie industrială şi comercială, ca de exemplu: camerele frigorifice, vitrinele de vanzare, instalaţiile de gătit industriale, automate (sandvişuri, gustări, răcoritoare, cafea etc.) şi motoare industriale.
In plus, obligativitatea etichetării se va aplica şi asupra produselor energetice, inclusiv cele de construcţie, care nu consumă energie dar care "au un impact direct sau indirect" asupra economiei de energie, precum tocurile pentru uşi şi ferestre.
O dată ce directiva va fi publicată in Jurnalul Oficial, Statele Membre vor avea un an la dispoziţie pentru a-şi adapta legislaţia naţională privitoare la etichetarea privind eficienţa energetică.

Directiva adoptată miercuri, in a doua lectură, face parte dintr-un pachet legislativ mai extins. Raportul PE aferent a fost elaborat de Anni Podimata (S&D, GR).

Sursa Parlamentul European