InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Educatia europeana o noua strategie

22.07.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Noua strategie europeană işi propune să atragă studenţi din lumea intreagă şi să le ofere propriilor absolvenţi competenţele de care au nevoie pentru a face carieră la nivel internaţional.

In condiţiile in care ţări ca India şi China işi modernizează universităţile şi fac tot posibilul pentru a atrage studenţi străini, Europa trebuie să ia măsuri pentru a rămane o destinaţie atractivă.

Strategia pentru invăţămantul superior DeutschEnglishfrançais a Comisiei Europene incurajează derularea de acţiuni pe trei planuri:
schimburile internaţionale de studenţi şi personal universitar
internaţionalizarea şi imbunătăţirea programelor de studii, inclusiv a invăţămantului digital
cooperarea, parteneriatul şi consolidarea capacităţilor.

Studiile in străinătate, in cifre

Potrivit estimărilor, pană in 2030, numărul studenţilor existenţi la nivel global va fi de 4 ori mai mare decat cel inregistrat in 2000 (o creştere de la 100 de milioane la 400 de milioane). Numărul studenţilor care optează pentru o universitate din străinătate se măreşte cu 7% in fiecare an (cele mai spectaculoase creşteri se inregistrează in China, India şi Coreea de Sud). In prezent, Europa atrage aproximativ 45% din studenţii internaţionali.

In baza noului program Erasmus+, care se va lansa in ianuarie 2014, numărul schimburilor de personal şi de studenţi va fi de 135 000 pe an - cu 100 000 mai mare decat cel prevăzut de programul Erasmus Mundus.

Internaţionalizare acasă

De internaţionalizare nu trebuie să beneficieze doar minoritatea studenţilor europeni care invaţă in străinătate (circa 15% din numărul total). Cei care răman in ţara de origine ar trebui, de asemenea, să aibă acces la personal cu experienţă internaţională şi să fie incurajaţi să inveţe limbi străine şi să colaboreze cu instituţii din străinătate, prin intermediul invăţării on-line.

In acelaşi timp, Comisia invită universităţile şi colegiile să incheie parteneriate in interiorul şi in afara UE, prin proiecte comune şi cursuri bazate pe internet, şi să facă eforturi pentru a elimina ultimele obstacole care mai stau in calea programelor cu diplomă comună şi dublă.

Aceste parteneriate vor incuraja recunoaşterea calificărilor profesionale, vor atrage studenţi internaţionali şi vor creşte experienţa internaţională şi şansele de angajare ale absolvenţilor europeni.

Deşi rămane la latitudinea fiecărui stat membru să ia decizii cu privire la reformarea şi internaţionalizarea propriului sistem de invăţămant superior, UE va sprijini acest proces. In perioada 2014-2020, programul Erasmus+ va investi in mobilitate, diplome comune, derularea de parteneriate internaţionale şi perfecţionarea personalului universitar.