InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Economia circulara: un nou regulament pentru a stimula utilizarea ingrasamintelor organice si a celor pe baza de deseuri

23.03.2016
 

Comisia a prezintat primul rezultat concret al pachetului privind economia circulara, cu noi norme privind ingrasamintele organice si cele pe baza de deseuri in UE

Reutilizarea materiilor prime care sunt in prezent eliminate ca deseuri este unul dintre principiile-cheie ale pachetului privind economia circulara, adoptat in decembrie 2015.

 

Comisia propune un regulament care va imbunatati semnificativ accesul pe piata unica a UE al ingrasamintelor organice si al celor pe baza de deseuri, creand pentru acestea aceleasi conditii de concurenta ca si pentru ingrasamintele neecologice traditionale. Acest lucru va crea noi oportunitati de piata pentru intreprinderile inovatoare, reducand in acelasi timp deseurile, consumul de energie si daunele aduse mediului.

 

Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei, responsabil pentru locuri de munca, crestere economica, investitii si competitivitate, a declarat:"Foarte putine din multitudinea de resurse pe baza de biodeseuri sunt transformate in produse fertilizante valoroase. Fermierii nostri folosesc ingrasaminte fabricate din produse importate sau provenite din procese mari consumatoare de resurse, desi industria noastra ar putea valorifica aceste biodeseuri transformandu-le in nutrienti reciclati. Prezentul regulament va contribui la transformarea problemelor in oportunitati, pentru fermieri si pentru intreprinderi."

 

Regulamentul stabileste norme comune privind transformarea biodeseurilor in materii prime care pot fi utilizate in vederea fabricarii de produse fertilizante. Acesta defineste cerintele in materie de siguranta, calitate si etichetare pe care trebuie sa le respecte toate produsele fertilizante pentru a putea fi comercializate liber in intreaga UE. Producatorii vor trebui sa demonstreze faptul ca produsele lor respecta aceste cerinte, precum si limitele pentru contaminanti organici, contaminanti microbieni si impuritati fizice inainte de aplicarea marcajului CE.

 

Noile norme se vor aplica tuturor tipurilor de ingrasaminte pentru a garanta cele mai inalte niveluri de protectie a solului. Regulamentul introduce limite stricte pentru continutul de cadmiu in ingrasamintele fosfatice. Limitele vor fi reduse de la 60 mg/kg la 40 mg/kg dupa trei ani si respectiv la 20 mg/kg dupa 12 ani, ceea ce va reduce riscurile pentru sanatatea umana si pentru mediu.

 

Avand in vedere ca unele produse fertilizante nu sunt fabricate sau comercializate transfrontalier in cantitati mari, Comisia propune armonizarea optionala: in functie de strategia lor de afaceri si de tipul de produs, producatorii pot alege fie sa aplice marcajul CE produsului lor, ceea ce il va face comercializabil liber in cadrul pietei unice in conformitate cu normele europene comune, fie sa il comercializeze in conformitate cu standardele nationale bazate pe recunoasterea reciproca in cadrul pietei unice. Astfel se asigura luarea in considerare a principiului unei mai bune reglementari si a principiului subsidiaritatii.

 

Istoricul dosarului

Regulamentul actual privind ingrasamintele, care dateaza din 2003, asigura libera circulatie pe piata unica in special a ingrasamintelor neecologice conventionale, de regula extrase din mine sau obtinute in urma unor procedee chimice. Aceste procese sunt mari consumatoare de energie si mari generatoare de CO2. Produsele fertilizante inovatoare fabricate din materii organice se regasesc in afara domeniului de aplicare al Regulamentului actual privind ingrasamintele. Accesul acestora la piata unica depinde astfel de recunoasterea reciproca intre statele membre, si, din cauza normelor nationale divergente, se dovedeste adesea dificil.

 

Regulamentul actual privind ingrasamintele nu abordeaza nici problemele de mediu legate de contaminarea cu ingrasaminte a solului, a apelor interioare, a apelor marine si, in cele din urma, a produselor alimentare.

 

Cercetarea, inovarea si investitiile sunt in prezent in curs de dezvoltare rapida, contribuind la economia circulara prin crearea de locuri de munca la nivel local si prin valorificarea materiilor prime secundare, care altfel ar fi eliminate ca deseuri.

 

Oportunitatile de piata pentru intreprinderile producatoare de ingrasaminte organice sunt semnificative. In prezent, numai 5 % din biodeseuri sunt reciclate. Conform estimarilor, daca s-ar recicla mai multe biodeseuri, ele ar putea inlocui pana la 30 % din ingrasamintele neecologice. In prezent, UE importa circa 6 milioane de tone de fosfati pe an, insa ar putea inlocui pana la 30 % din aceasta cantitate prin extractii din namolul de epurare, din deseurile biodegradabile, din faina de carne si de oase sau din gunoiul de grajd.

 

Etapele urmatoare

Proiectul de regulament va fi transmis acum Parlamentului European si Consiliului pentru adoptare. Odata adoptat, el va fi direct aplicabil, fara a mai fi necesara transpunerea in legislatia nationala, dupa o perioada de tranzitie care sa permita intreprinderilor si autoritatilor publice sa se pregateasca pentru noile norme.

 

Sursa:CE