InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

EGNOS (Serviciul european geostationar mixt de navigare)

18.03.2011, sursa: Comisia Europeana
 

EGNOS (Serviciul european geostaţionar mixt de navigare) imbunătăţeşte precizia actualelor echipamente GPS de la caţiva metri la un metru.
De la lansarea sa publică, in octombrie 2009, EGNOS a fost testat şi certificat in vederea utilizării in domeniul aviatic. Acum, piloţii pot folosi noul serviciu "Siguranţa vieţii ", care le permite să-şi cunoască locaţia exactă in raport cu pista de aterizare.
Pe langă imbunătăţirea condiţiilor de siguranţă, EGNOS prezintă numeroase alte avantaje.
Intarzieri mai puţine
Serviciul va permite decolarea şi aterizarea in condiţii meteorologice nefavorabile. Aceasta va avea ca rezultat respectarea orarelor de zbor şi reducerea numărului de anulări, intarzieri şi redirecţionări către alte aeroporturi şi a costurilor aferente.
Reducerea cheltuielilor, a emisiilor de gaze cu efect de seră şi a zgomotului
Datorită EGNOS, piloţii pot utiliza rute mai scurte şi proceduri optimizate de apropiere la aterizare, ceea ce reduce consumul de combustibil şi emisiile de CO2. De asemenea, coborarea poate demara mai aproape de pistă, limitand astfel poluarea sonoră in zonele aflate in vecinătatea aeroporturilor.
Compania aeriană spaniolă Air Nostrum estimează că, in condiţiile utilizării serviciilor EGNOS pe intreaga flotă, economia de combustibil s-ar ridica in 10 ani la suma de 6,3 milioane de euro. Mai mult, scurtarea procedurilor de apropiere la aterizare le va permite aeroporturilor să programeze mai multe zboruri şi să-şi sporească veniturile.
Alte beneficii
Creşterea gradului de precizie vine, de asemenea, in sprijinul altor sectoare de transport, al serviciilor de intervenţie şi de poliţie. De exemplu, paza de coastă din Italia a testat EGNOS in cadrul operaţiunilor de căutare pe mare şi la bordul elicopterelor de salvare.
EGNOS este gestionat de către Comisia Europeană in numele UE. In paralel, Uniunea lucrează la dezvoltarea programului Galileo , un sistem global de navigaţie prin satelit asemănător sistemului GPS, deţinut de SUA. Galileo şi EGNOS vor funcţiona impreună, asigurandu-ne independenţa in domeniul navigaţiei prin satelit.
Informaţii suplimentare despre programele europene de navigaţie prin satelit