InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

ECHO instrumentul UE pentru crizele internationale

13.04.2012, sursa: Comisia Europeana
 


In ultimii 20 de ani, statele membre ale UE au pus bazele unei coordonări mai eficiente, ceea ce a permis ca victimele dezastrelor şi conflictelor să beneficieze mai repede de ajutor, peste tot in lume.

Foametea din Somalia, taberele de refugiaţi din fosta Iugoslavie, cutremurul puternic din Peru, inundaţiile din Bangladesh sunt numai cateva exemple de situaţii in care ECHO intervine din 1992.

ECHO a fost creat pentru a-i permite UE să-şi coordoneze răspunsul la crizele internaţionale, in contextul in care UE nu a dispus de instrumentele necesare pentru a interveni in soluţionarea crizelor din 1991.

Incepand din 1992, ECHO a facilitat răspunsul UE la crizele de pe glob, oferind mai rapid ajutor victimelor şi salvand mai multe vieţi. De exemplu, din 2001, ECHO a putut furniza fonduri de urgenţă de pană la 3 milioane de euro, in doar 48 de ore.

In 2010, aria de intervenţie a ECHO a fost extinsă, incluzand in prezent şi protecţia civilă a victimelor dezastrelor din Europa.

In 2011, ECHO a lansat faza pilot a Corpului voluntar european de ajutor umanitar , care le permite cetăţenilor de rand să participe la acţiuni umanitare.

Mai mult decat atat, volumul de ajutor umanitar oferit de UE s-a triplat. De exemplu, in 2011, bugetul anual alocat acţiunilor in acest domeniu a fost de 1 miliard de euro.

Această creştere reflectă incidenţa din ce in ce mai crescută a dezastrelor asupra populaţiei la nivel mondial. Insă, in acelaşi timp, demonstrează faptul că UE este hotărată să-i ajute şi mai mult pe cei aflaţi in nevoie - potrivit unui sondaj recent, 80% din cetăţenii europeni sunt de acord cu politica europeană in acest domeniu.

Cel mai important donator la nivel mondial

Circa 200 de organizaţii de ajutor umanitar, printre care o serie de agenţii ONU şi organizaţii neguvernamentale, reprezintă canalele prin care ECHO distribuie ajutorul furnizat de UE pentru intervenţii in situaţii de criză.

Sprijinul furnizat de UE include asistenţă de urgenţă (medicamente, alimente, apă) şi ajutor pe termen lung pentru persoanele aflate in tabere de refugiaţi (ex. grupuri sanitare, şcoli).

In 2011, proiectele finanţate de UE au ajutat circa 160 000 de copii din regiunea Sahel (Africa), care sufereau de subnutriţie, precum şi victimele crizelor din Haiti, Libia, Japonia, Yemen, Somalia şi din alte regiuni ale lumii.

UE este cel mai important donator de ajutor umanitar din lume. Impreună cu ţările membre, Uniunea Europeană contribuie cu mai mult de jumătate din volumul de ajutor acordat oficial la nivel mondial.