InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Drepturile omului si noile tehnologii

14.06.2010, sursa: Parlamentul European
 

Protejarea drepturilor omului impotriva cenzurii pe internet a fost subiectul discuţiilor dintre eurodeputaţi şi reprezentanţii industriei tehnologiei informaţiei şi comunicării pe 2 iunie la Parlamentul European. Politica Chinei şi Iranului de cenzură a internetului au fost două dintre cazurile abordate. Principalul subiect al dezbaterii a fost raportul Subcomisiei PE pentru Drepturile Omului privind drepturile omului şi noile tehnologii.

Eurodeputatul independent din Spania, Francisco Sosa Wagner a prezentat un raport in faţa Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie prin care a cerut guvernarea internetului pe baza unui parteneriat public-privat. Internetul "este un bun public global", a declarat dansul.
Preşedintele Subcomisiei pentru drepturile omului, Heidi Hautala (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Finlanda) a afirmat că "societăţile europene ar trebui incurajate să se alăture reţelei globale".

Utilizatorii de Internet pot proteja drepturile omului
Eurodeputaţii au cerut domnului Andrew Puddephatt de la Global Partners and Associates să prezinte un studiu privind drepturile omului şi noile tehnologii. Dansul a spus celor prezenţi că internetul a fost un "ecosistem transnaţional aflat in evoluţie şi dezvoltat de către guverne, intreprinderi, tehnologii, dar şi de către utilizatori care au posibilitatea de a consolida protecţia drepturilor omului".

Domnul Puddephatt consideră că internetul a dus la democratizarea libertăţii de exprimare, insă a avertizat că "instrumentele de cenzură sofisticate şi uneori ascunse" sunt mobilizate de "inamicii drepturilor omului" .

Dandul este de părere că Uniunea Europeană ar putea acţiona in foruri internaţionale şi in ţările presurizate şi avansa in acelaşi timp drepturile omului in lumea digitală. Ar trebui totodată să infiinţeze o echipă de experţi in probleme legate de IT şi să ofere sprijin financiar drepturilor omului la ONG-uri.