InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Drepturile cetatenilor europeni

09.01.2013, sursa: Comisia Europeana
 


Cunoscandu-ne drepturile de cetăţeni europeni, putem profita mai bine de avantajele oferite de acest statut, cum ar fi posibilitatea de a trăi şi munci in altă ţară a Uniunii.

Multe persoane nu işi cunosc indeajuns drepturile care le revin in calitate de cetăţeni europeni, ceea ce le impiedică să şi le exercite efectiv. Rezultatele unui sondaj realizat in 2010 arată că doar 43% din cei chestionaţi cunoşteau semnificaţia sintagmei "cetăţean al Uniunii Europene", in timp ce aproape jumătate considerau că "nu sunt bine informaţi" in legătură cu drepturile lor.

Prin Programul "Europa pentru cetăţeni" , UE doreşte să ii facă pe aceştia să fie mai conştienţi de drepturile pe care le au şi să dezvolte sentimentul identităţii europene.

Actualul program, cu durata de 7 ani, se incheie in 2013. Pentru următoarea rundă de finanţare, pană in 2020, Comisia propune orientarea bugetului său de 228 de milioane de euro către promovarea unei mai bune inţelegeri a UE, a valorilor, istoriei şi culturii sale comune.

De asemenea, fondurile ii vor ajuta pe cetăţeni să se implice in activităţi civice, prin participarea la dezbateri şi discuţii pe tema impactului pe care deciziile UE le au asupra vieţii lor cotidiene.

Un exemplu il constituie sprijinul oferit, prin acest program, proiectelor de infrăţire a oraşelor. Astfel se finanţează consolidarea relaţiilor dintre municipalităţi, care sunt ajutate să realizeze proiecte comune la nivel local.

Apărarea drepturilor cetăţenilor

Creşterea gradului de conştientizare face parte din strategia Comisiei de apărare a drepturilor cetăţeneşti in toată Uniunea, pe langă aplicarea mai eficientă şi simplificarea modalităţilor de punere in practică.

Un raport asupra cetăţeniei, realizat in 2010 , a identificat principalele obstacole cu care se confruntă oamenii cand incearcă să işi exercite drepturile şi 25 de măsuri prin care UE ar putea să le inlăture.

Multe dintre aceste măsuri au fost luate deja. De exemplu, Comisia a făcut o propunere de consolidare a dreptului de a beneficia de protecţie consulară in străinătate. O altă propunere recomandă modalităţi de soluţionare, la nivel transfrontalier, a problemelor legate de impozitul pe succesiune.

Ce este cetăţenia europeană?

Fiecare cetăţean al unei ţări din UE este şi cetăţean al Uniunii. Pe langă drepturile de care beneficiază la nivel naţional, mai are şi alte drepturi garantate de tratatele UE şi de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene .

Cetăţenia le oferă tuturor dreptul de a trăi, munci, călători şi face cumpărături in oricare din cele 27 de state membre, ca şi cand s-ar afla in propria ţară.