InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Dreptul contractelor de asigurare: un raport elaborat de experti evidentiaza obstacolele din calea comertului transfrontalier

28.02.2014
 

Grupul de experti instituit de Comisia Europeana pentru a analiza obstacolele din calea comertului transfrontalier generate de dreptul asigurarilor din statele membre a prezentat un raport cuprinzator. Raportul constata ca diferentele in materie de drept al contractelor impiedica furnizarea transfrontaliera a produselor de asigurare prin cresterea costurilor, prin generarea de incertitudine juridica si prin ingreunarea incheierii de catre consumatori si intreprinderi a unei asigurari in alte state membre ale UE. In prezent, un cetatean care se deplaseaza pentru a lucra in alta tara din UE poate fi nevoit sa incheie o noua polita de asigurare a masinii sau se poate confrunta cu probleme in ceea ce priveste recunoasterea drepturilor sale in cadrul unui plan de pensii private, in cazul in care a subscris la un astfel de plan in tara sa de origine. In mod similar, intreprinderile care au filiale in mai multe tari din UE pot fi nevoite sa incheie polite distincte in conditii diferite in fiecare tara, in loc sa beneficieze de o polita unica pentru intreaga lor activitate din UE. In urma acestui raport, Comisia Europeana va lua masuri, consultand consumatorii, intreprinderile si sectorul asigurarilor cu privire la solutiile posibile.
Dupa mai bine de 20 ani de la realizarea pietei noastre unice, comertul transfrontalier in sectorul asigurarilor este departe de a se derula in conditii optime", a declarat dna vicepresedinte Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. "Realitatea este urmatoarea: numai foarte putini clienti pot cumpara produse de asigurare in alte tari, doar 0,6 % din totalul primelor de asigurare auto si 2,8% din primele de asigurare de bunuri fiind oferite in UE la nivel transfrontalier. Raportul prezentat astazi de grupul de experti arata ca unele dintre aceste probleme sunt cauzate de diferentele in materie de drept al contractelor. Exista un potential insemnat in ceea ce priveste furnizarea de produse de asigurare transfrontaliere. Sa depunem toate eforturile pentru a-l valorifica pe deplin. Acest demers este esential pentru mentinerea pozitiei competitive a asiguratorilor de varf ai UE pe piata mondiala."
Grupul de experti privind dreptul european al contractelor de asigurare a fost insarcinat sa identifice daca si in ce masura diferentele legislative in domeniul contractelor impiedica furnizarea si utilizarea la nivel transfrontalier a produselor de asigurare. Format din 20 de membri care provin din 12 state membre si au experiente profesionale diferite, grupul de experti s-a intrunit de zece ori, in 2013 si 2014.
Principalele constatari ale raportului sunt urmatoarele:
In cazul multor produse de asigurare de viata, auto sau de raspundere civila, societatile de asigurari trebuie sa isi adapteze contractele la normele nationale din tara detinatorului politei. Acest lucru inseamna ca trebuie sa elaboreze contracte noi pentru a se conforma, de exemplu, normelor privind informatiile precontractuale.
Diferentele in materie de drept al contractelor impiedica furnizarea transfrontaliera de produse de asigurare. Acestea cresc costurile pentru furnizarea transfrontaliera a serviciilor de asigurare, genereaza incertitudine juridica si ingreuneaza foarte mult contractarea de catre consumatori si intreprinderi a unei asigurari in alte state membre.
Obstacolele generate de dreptul contractelor se intalnesc in principal in sectorul asigurarilor de viata, precum si in domenii cum ar fi asigurarea de raspundere civila si asigurarea auto. Raportul constata ca este mai putin probabil sa apara probleme in ceea ce priveste asigurarile pentru piete cu riscuri mari daca acestea sunt conexe unor activitati comerciale sau anumitor asigurari pentru intreprinderi mai mari, cum ar fi domeniul asigurarilor de transport.
Indormatii suplimentare: http://ec.europa.eu/justice/contract/insurance/index_en.htm

Sursa :CE

 

Fisiere atasate

Document PDF
final_report.pdf
final_report.pdf
1,19 MBytes
27.02.2014 19:49