InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Directiva privind standardele minime: Comisia saluta acordul asupra unui element esential al pachetului privind azilul

28.10.2011
 

Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei de modificare a Directivei privind standardele minime, prin care vor fi consolidate drepturile acordate refugiaţilor şi persoanelor care beneficiază de protecţie subsidiară in UE. Directiva garantează drepturi uniforme in ceea ce priveşte asistenţa medicală şi accesul la piaţa muncii.
Este o etapă importantă pentru aspiraţia de a avea aprobate pană in anul viitor toate propunerile in materie de azil, conform solicitării Consiliului European prin Programul de la Stockholm. Acordul transmite, de asemenea, un semnal politic puternic cu ocazia celei de a 60-a aniversări a Convenţiei ONU privind statutul refugiaţilor. Evenimentele ce au loc acum in vecinătatea noastră demonstrează că sunt necesare proceduri sigure, transparente şi eficiente pentru cei care apelează la noi şi doresc protecţie", a declarat Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne.
Comisia a propus clarificarea unor concepte importante, precum "agenţii de protecţie", "protecţia in interiorul ţării" sau "apartenenţa la un anumit grup social", pentru a permite autorităţilor naţionale să aplice criterii mai solide şi să identifice persoanele care au nevoie mai repede de protecţie. De asemenea, Comisia a propus apropierea drepturilor acordate refugiaţilor şi beneficiarilor de protecţie subsidiară, in special in ceea ce priveşte perioada de valabilitate a permiselor de şedere, accesul la protecţie socială, la asistenţă medicală şi la piaţa muncii. Aceasta va duce, de asemenea, la reducerea costurilor şi a sarcinii administrative legate de gestionarea diferitelor statute de protecţie.
In iunie 2011, s-a ajuns la un acord asupra unui text de compromis echilibrat, in urma negocierilor intre Parlamentul European (PE) şi Consiliu. Astăzi, Parlamentul European a aprobat acest text de compromis, printre principalele elemente numărandu-se:
- o clarificare a diferitelor concepte pentru a ţine seama de jurisprudenţa consacrată a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului;
- angajamentul de a lua in considerare interesul superior al copilului şi aspectele de gen atunci cand se evaluează cererile de azil şi cand se aplică normele privind conţinutul protecţiei internaţionale;
- apropierea drepturilor acordate refugiaţilor şi beneficiarilor de protecţie subsidiară in ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă şi la asistenţă medicală; prelungirea la doi ani a perioadei de valabilitate a permisului de şedere eliberat persoanei beneficiare de protecţie subsidiară, in momentul reinnoirii permisului de şedere iniţial, ca urmare a acordării statutului.
Aceste modificări suplimentare vor imbunătăţi şi mai mult calitatea proceselor decizionale in materie de azil, vor asigura respectarea drepturilor omului şi vor facilita integrarea beneficiarilor de protecţie in societăţile gazdă.
Sursa:CE