InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Din discursul Starea Uniunii 2015: Momentul onestitatii, unitatii si solidaritatii

11.09.2015
 

Strasbourg, 9 septembrie 2015

Jean-Claude JUNCKER-   Presedintele Comisiei Europene

 

(...)

Avem nevoie de mai multa Uniune in Europa noastra.

Pentru Uniunea Europeana si pentru Comisia mea, in special, aceasta inseamna doua lucruri: in primul rand, investirea in sursele de locuri de munca si de crestere ale Europei, mai ales in piata noastra unica, si, in al doilea rand, finalizarea uniunii noastre economice si monetare pentru a crea conditiile necesare unei redresari durabile. Actionam pe ambele fronturi.

Impreuna cu dumneavoastra si cu statele membre, am concretizat Planul de investitii pentru Europa in valoare de 315 miliarde EURprintr-un nou Fond european pentru investitii strategice (FEIS).

Dupa mai putin de un an de la anuntarea acestui plan, suntem acum pe punctul ca unele dintre primele proiecte sa demareze.

40 000 de gospodarii din Franta vor avea o factura de energie mai scazuta si vor fi create 6 000 de locuri de munca datorita imbunatatirii eficientei energetice a cladirilor, care a fost finantata din Fondul de investitii.

Clinicile medicale din Barcelona vor putea oferi pacientilor un tratament mai bun prin noile terapii derivate din plasma, finantate din Fondul de investitii.

In Limerick si in alte locuri din Irlanda, familiile vor avea un acces imbunatatit la asistenta medicala primara si la serviciile sociale prin intermediul a paisprezece centre noi de ingrijire medicala primara. Acesta este doar inceputul, urmand sa apara mult mai multe proiecte de acest tip.

Odata cu punerea in aplicare a planului nostru de investitii, ne modernizam si piata unica pentru a crea mai multe oportunitati pentru cetateni si intreprinderi in toate cele 28 de state membre. Datorita proiectelor Comisiei, cum ar fi piata unica digitala, uniunea pietelor de capital si uniunea energetica, reducem obstacolele din calea activitatilor transfrontaliere si utilizam dimensiunea continentului nostru pentru stimularea inovarii, conectarea talentelor si oferirea unei game mai largi de produse si servicii.

Insa eforturile noastre catre prosperitate vor esua daca nu invatam o lectie dura: nu am reusit inca sa ii convingem pe cetatenii Europei si ai lumii ca Uniunea noastra nu este facuta doar sa supravietuiasca, ci este capabila, de asemenea, sa prospere si sa se dezvolte.

Sa nu ne amagim: incapacitatea noastra colectiva de a oferi un raspuns clar si rapid la criza din Grecia din ultimele luni ne-a slabit pe toti. A afectat increderea in moneda noastra unica si reputatia UE in lume.

Celui care nu stie spre ce port se indreapta, niciun vant nu ii este favorabil - trebuie sa stim incotro ne indreptam.

Aceasta este esenta raportului pe care l-am prezentat in luna iunie impreuna cu ceilalti presedinti ai institutiilor europene referitor la finalizarea uniunii noastre economice si monetare.

Mi s-a parut foarte firesc ca presedintele Schulz sa fie inclus in cadrul acestui demers important. La urma urmelor, Parlamentul European reprezinta esenta democratiei la nivelul UE, la fel cum parlamentele nationale reprezinta esenta democratiei la nivel national. Parlamentul European este si trebuie sa ramana Parlamentul zonei euro. Parlamentul European, in calitatea sa de colegiuitor, va fi responsabil de luarea deciziilor privind noile initiative pe care Comisia le va propune in lunile urmatoare pentru a aprofunda uniunea noastra economica si monetara. Astfel, constat cu satisfactie ca, pentru prima oara, nu am intocmit un "raport al celor patru presedinti", ci un "raport al celor cinci presedinti".

In pofida unor discutii purtate pana noaptea tarziu timp de cateva luni de zile pentru a se ajunge la un acord in privinta Greciei, am intocmit acest raport in lunile mai si iunie pentru a stabili calea de urmat in vederea unui viitor mai puternic. Cei cinci presedinti ai principalelor institutii ale UE au convenit asupra unei foi de parcurs care ar trebui sa ne permita sa stabilizam si sa consolidam zona euro pana la inceputul anului 2017, iar apoi, pe baza unei convergente reinnoite a economiilor noastre, sa realizam reforme mai substantiale si sa depasim etapa rezistentei la criza, orientandu-ne spre noi perspective de crestere.

Asa cum am preconizat, Raportul celor cinci presedinti a declansat o dezbatere aprinsa in intreaga Europa. Unele voci spun ca avem nevoie de un guvern al monedei euro, in timp ce altele afirma ca avem nevoie de mai multa disciplina si respectare a normelor. Eu sunt de acord cu ambele: trebuie sa ne asumam responsabilitatea colectiva, sa avem un sentiment mai acut al binelui comun, sa respectam si sa punem in aplicare pe deplin ceea ce s-a stabilit in mod colectiv. Insa nu sunt de acord cu faptul ca acest lucru ar trebui sa insemne cresterea numarului de institutii sau trecerea monedei euro pe pilot automat, ca si cum crearea unor noi institutii sau a unor norme miraculoase ar putea da rezultate mai numeroase sau mai bune.

O moneda unica nu poate sa functioneze doar pe baza unor norme si a unor statistici, ci trebuie sa fie supusa unei evaluari politice constante, care sa constituie baza unor noi alegeri de politica in domeniul economic, bugetar si social.

Raportul celor cinci presedinti cuprinde un program complet de lucru pentru anii urmatori. Doresc sa actionam rapid pe toate fronturile: economic, financiar, bugetar si pe cel al uniunii politice. Unele eforturi vor trebui sa se concentreze asupra zonei euro, in timp ce altele ar trebui sa fie depuse de catre toate cele 28 de state membre, tinand seama de interactiunea lor stransa cu piata noastra unica.

Permiteti-mi sa evidentiez cinci domenii in care Comisia va prezenta rapid propuneri ambitioase si in care ne asteptam sa inregistram progrese inca din aceasta toamna.

In primul rand: cei cinci presedinti au convenit asupra faptului ca avem nevoie de un sistem comun menit sa asigure faptul ca depozitele bancare ale cetatenilor sunt intotdeauna protejate pana la o limita de 100 000 EUR pe persoana si pe cont. Acest lucru ii lipseste uniunii noastre bancare.

 

In prezent, astfel de sisteme de protectie exista, insa toate sunt nationale. Avem nevoie de un sistem mai european, care sa fie deconectat de portmoneele guvernelor, astfel incat cetatenii sa poata fi absolut siguri ca economiile lor sunt la adapost.( ....)

Fisiere atasate

Document PDF
SPEECH-15-5614_RO.pdf
SPEECH-15-5614_RO.pdf
114,28 KBytes
11.09.2015 17:43