InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deputatii europeni voteaza pentru protejarea neutralitatii internetului

24.03.2014
 

Descarcarea lenta a continutului de pe internet poate dauna nervilor, dar si afacerilor utilizatorilor. Cauza poate fi congestia retelei in momente de utilizare maxima sau decizia unei companii de telecomunicatii de a limita accesul la anumite servicii sau aplicatii, de exemplu la cele ale companiilor cu care se afla in competitie. Pe 18 martie, comisia pentru industrie a aprobat interzicerea acestor practici, care incalca principiul neutralitatii internetului.

Toate datele de pe internet trebuie tratate in mod egal, indiferent de sursa sau tip, a spus comisia pentru industrie de la Parlamentul European, votand noi reguli pentru sectorul telecomunicatiilor. "Traficul trebuie tratat in mod egal, fara discriminare, restrictii sau interferente", a spus raportoarea Pilar del Castillo (PPE, Spania) dupa vot.

"Sunt foarte fericita ca deputatii au votat in favoarea interzicerii blocarii si discriminarii continutului internetului", a adaugat raportorul Jens Rohde (ALDE, Danemarca).

Companiile vor putea oferi clientilor lor servicii specializate, de inalta calitate, precum televiziunea de inalta definitie, video conferinte si telemedicina interactiva. Pentru ca acestea sa nu afecteze internetul deschis si serviciile publice, comisia a adaugat cateva garantii: serviciile specializate sunt permise numai daca nu incetinesc sau interfereaza cu conexiunea internet a altor utilizatori, iar clientii nu pot fi obligati sa cumpere aceste servicii. O parte din deputati au spus ca aceste garantii nu sunt indeajuns de puternice pentru a preveni discriminarea.
"Nu ne opunem serviciilor specializate, dar dezvoltarea acestora nu trebuie sa afecteze viteza si calitatea accesului", a spus Teresa Riera (Spania) in numele S&D.Catherine Trautmann (S&D, Franta) a adaugat ca este necesara o definitie "mai precisa" a serviciilor specializate, pentru ca acestea sa nu fie confundate cu serviciile de acces la internet.
Purtatoarea de cuvant a Grupului Verzilor /ALE, Amelia Andersdotter (Suedia), a spus ca "din pacate, o majoritate de centru-dreapta a sprijinit propunerile Comisiei, care ofera marilor furnizori cale libera pentru discriminarea utilizatorilor".

Votul in plen este programat pentru 3 aprilie 2014.