InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch:







 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deputatii europeni solicita o mai buna protectie a indicatiei geografice pentru produsele europene traditionale

06.10.2015
 

Un raport al Comisiei de Afaceri Juridice ar putea contribui la o mai buna protectie a indicatiei geografice pentru o serie de produse romanesti precum Covoarele de Cisnadie sau Ceramica din regiunile Corund, Cucuteni, Horezu, Maramures, Oboga si Marginea (produse incluse in Anexa III a Studiului Comisiei Europene mentionat in final).

Deputatii europeni, membri ai Comisiei Afaceri Juridice, au comunicat prin intermediul unei rezolutii non-legislative votate marti, faptul ca protectia indicatiei geografice (GI) ar trebui sa cuprinda si bunurile produse la nivel regional si local, precum si produsele artizanale de origine traditionala, cu scopul de a conserva patrimoniul local si de a stimula dezvoltarea acestuia. Deputatii i-au solicitat Comisiei Europene sa propuna fara intarziere un sistem european unic de protectie a indicatiei geografice pentru produsele neagricole.

"Ajutorul Comisiei Afaceri Juridice este binevenit. Acesta reprezinta un prim pas catre protectia europeana a know-how-ului de natura europeana. Este insa in puterea Comisiei Europene sa preia cazul , si sper ca va conduce cat de curand la o propunene legislativa europeana, ce face deja parte din dezbaterile Comisiei cu privire la asteptarile de pe piata interna pentru luna octombrie", a declarat raportorul Virginie Rozière (S&D, FR) dupa vot.                                                   

Rezolutia non-legislativa a comisiei, care sprijina extinderea sistemului de protectie de la produse agricole la cele ne-agricole a fost aprobata in unanimitate (cu 3 abtineri).

Conservarea patrimoniului cultural si know-how-ul traditional

Deputatii din cadrul Comisiei Afaceri Juridice insista pentru stabilirea unei legislatii care sa aiba ca scop crearea unui sistem de protectie al indicatiei geografice, sistem ce ar putea fi folosit pentru identificarea originii geografice, a anumitor proprietati sau tehnici traditionale ale produselor neagricole, precum cutitele Laguiole, sticla de Boemia, tartanul scotian, marmura de Carrara si tapiteria Aubusson. Deputatii au scos in evidenta faptul ca "Legatura cu zona de productie este esentiala pentru a putea identifica specificitatea know-how-ului si pentru a putea indica calitatea, autenticitatea si caracteristicile produsului".

De asemenea, indicatiile geografice pot avea un mare potential si pot atrage beneficii semnificative pentru IMM-uri si pentru regiunile EU, subliniaza europarlamentarii.

Procedura obligatorie de inregistrare

Deputatii sustin, de asemenea, ca mecanismul de inregistrare a produselor ar trebuie sa fie "cel mai eficient, simplu, util si disponibil" si insista ca noul sistem sa mentina costurile si birocratia pentru intreprinderi la un nivel minim.

Urmatorii pasi

Textul aprobat de Comisia pentru Afaceri Juridice trebuie adoptat de catre Parlament, in ansamblul sau.

Nota pentru editori

La nivelul UE, este asigurata o protectie unitara a indicatiei geografice pentru produsele agricole ce provin din anumite zone geografice si care poseda anumite proprietati sau sunt create conform metodelor traditionale. In prezent nu exista o protectie unitara pentru produsele neagricole. Cu toate acestea, 15 dintre statele UE dispun de legislatii nationale specifice cu privire la protectia indicatiei geografice pentru produsele neagricole, rezultand astfel diferente ale nivelului de protectie intre statele membre.

Comisia a lansat o consultare publica in 2014, cu scopul de a afla informatii din experienta partilor interesate, despre protectia actuala a indicatiei geografice la nivel national si european, si de a stabili daca protectia UE a indicatiei geografice ar putea fi extinsa si pentru produsele neagricole. Consultarea a fost incheiata in luna Octombrie 2014. O majoritate clara a respondentilor a considerat binevenite posibilele actiuni la nivelul UE si a identificat potentiale beneficii in economice, protectia consumatorului, sau la nivel cultural.

 

Sursa:Parlamentul European