InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deputatii europeni interzic din 2021 in UE aruncarea plasticului

30.10.2018, sursa: Parlamentul European
 

 

-Se interzic din 2021 tacamuri din plastic de unică folosinţă, beţişoarele de urechi, paie și beţe din plastic pentru agitat băuturi

-Deputații au adăugat: produse oxoplastice și anumite polistirenuri

-Reducerea cu cel puțin 25% a plasticului, cand nu există alternative

-Măsuri impotriva filtrelor de tutun care conţin plastic și a uneltelor de pescuit

 

Articolele din plastic de unică folosință, cum ar fi farfuriile, tacamurile din plastic sau beţele din plastic pentru baloane vor fi interzise in UE, ca urmare a unui proiect adoptat de PE.

Deputații europeni au adăugat pe lista plasticului interzis in UE din 2021: produse din materiale plastice oxo-degradabile, cum ar fi pungile sau ambalajele și recipientele de unică folosinţă pentru fast-food din polistiren expandat.

Obiective naționale de reducere pentru alte materiale plastice neinterzise

Consumul altor cateva articole, pentru care incă nu există alternativă, va trebui redus de statele membre cu cel puțin 25% pană in 2025. In această categorie intră cutii de burger de unică folosință, cutii de sandvişuri sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau inghețate. Statele membre vor elabora planuri naționale pentru a incuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum și pentru reutilizarea și reciclarea acestora.

Alte articole din plastic, cum ar fi sticlele de băutură, vor fi colectate separat și reciclate in proporție de 90% pană in 2025.

Filtrele de tutun și uneltele de pescuit pierdute

Deputații europeni s-au pus de acord, ca măsurile de reducere să includă și deșeurile produselor de tabac, in special a filtrelor de țigară, care conțin plastic. Ele ar urma să fie reduse cu 50% pană in 2025 și cu 80% pană in 2030.

Un filtru de țigară poate polua intre 500 și 1000 de litri de apă, in timp ce aruncat pe șosea are nevoie de pană la 12 ani ca să se dezintegreze. Se clasează pe locul secund in topul celor mai mari poluanți din randul articolelor de plastic de unică folosință.

De asemenea, statele membre ar trebui să garanteze colectarea anuală a cel putin 50% dintre uneltele de pescuit din plastic, pierdute sau abandonate, cu un obiectiv de reciclare de cel puțin 15% pană in 2025. Uneltele de pescuit reprezintă 27% dintre deșeurile găsite pe plajele Europei.

Tragerea producătorilor la răspundere

Statele membre vor fi nevoite să se asigure că producătorii de tutun vor acoperi costurile de colectare a deșeurilor pentru acele produse, inclusiv transport, tratament și colectarea resturilor. Aceleași obligații revin și producătorilor de undițe de pescuit din plastic, care vor fi nevoite să contribuie la atingerea obiectivelor de reciclare.

Următorii pași

Raportul, intocmit de Frédérique Ries (ALDE, BE), a fost adoptat cu 571 voturi pentru , 53 voturi impotriva și 34 abțineri. Parlamentul va demara negocierile cu Consiliul, de indată ce miniștrii UE iși vor fi exprimat punctul de vedere asupra documentului.

Background

Conform Comisiei Europene, mai bine de 80% din totalul deșeurilor marine este reprezentat de plastic. Produsele care intră sub incidența acestor interdicții reprezintă 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza ratei scăzute de descompunere, plasticul se acumulează in mări, oceane și pe plajele din UE și din lume. Reziduri de plastic sunt intalnite la anumite specii marine, cum sunt broaștele țestoase de mare, focile, balenele și păsările, dar și la pești și crustacee, in consecință și in lanțul alimentar uman.

In timp ce plasticul este un material la indemană, adaptabil, util și valoros din punct de vedere economic, ele ar trebui folosit mai util, refolosit și reciclat. Ca deșeu, impactul economic al plasticului insumează nu doar valoarea economică pierdută a materialului, ci și costul de curățire și pierderile pentru turism, pescuit și transport.