InfoWatch

InfoWatch

Abonare la serviciul InfoWatch: 
Enterprise Europe Network
username

creati un cont nou creati un cont

Stiri EENultimele noutati din reteaua EEN

Abonati-va la feed-ul de stiri

Deputatii europeni dezbat tehnologiile din domeniul surselor de energie regenerabile

01.04.2011
 

Pachetul de legi privind mediul și energia, adoptat de Parlamentul European și Consiliul UE in decembrie 2008, spune că pană in 2020, 20% din energia UE trebuie să provină din surse de energie regenerabile. In acest context, deputaţii europeni de la comisia pentru industrie, cercetare şi energie au dezbătut pe 22 martie rezultatele unui studiu privind tehnologiile din domeniul surselor de energie regenerabile
Conform Comisiei Europene, energia consumată in UE provine doar in proporție de 9% din surse de energie regenerabile. Se estimează, insă, că pană in 2020, Uniunea Europeană va depăși obiectivul de 20%. Un studiu recent, realizat pentru comisia pentru industrie, cercetare şi energie de la Parlamentul European și care evaluează potențialul dezvoltării de noi tehnologii in domeniul surselor de energie regenerabile a fost abordat săptămana trecută la Parlamentul European.
Realizarea obiectivelor UE de creștere a folosirii surselor de energie regenerabile ar duce la reducerea emisiilor de CO2 cu 600-900 de milioane de tone pe an, reducerea consumului de combustibili fosili cu 200-300 de milioane de tone pe an, consolidarea industriilor hi-tech și noi oportunități economice. Costurile implementării acestora se estimează la 13-18 milioane de euro pe an. Aceste investiții ar duce insă la reducerea prețului energiei provenite din surse de energie regenerabile.

Tipuri de surse de energie regenerabile

-Una din sursele de energie regenerabile este cea eoliană. Viteza vantului este mai mare pe oceane sau mări, "fermele" de turbine eoliene construite in aceste zone furnizand mai multă energie decat cele terestre. Energia eoliană marină se află intr-o primă fază de comercializare. Costurile acesteia vor scădea in viitor, conform studiului.
-Energia solară poate fi concentrată cu ajutorul oglinzilor și transformată in energie termică, apoi in energie electrică. Unii experți cred că in 2020 3% din energia UE va fi energie solară.
-Bioenergia provine din surse biologice. Biomasa poate fi folosită drept combustibil biologic. Studiul comisiei pentru industrie, cercetare şi energie arată că bioenergia are un potențial mai mic decat energia solară sau cea eoliană.
-Valurile oceanelor pot fi la randul lor o sursă de energie regenerabilă. Potențialul acestora se estimează a egala consumul de energie al lumii, insă folosirea acestui tip de energie cauzează ingrijorări legate de mediu.
-Energia geotermală provine din diferențele de temperatură intre suprafața pămantului și rezervoarele de căldură subterane.
Sursa : Biroul de Informare in Romania a Parlamentului European